Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem hiányzott 120 millió az ÁSZ-elnöknek

nepszava.hu|2010. júl 21. 10:08
[A+ A-]
Nyomozást indított a VPOP Dél-alföldi Regionális Nyomozóhivatala egy 2005-ben befejezett belvízvédelmi beruházás ügyében - írja a Népszabadság Online. Felmerült ugyanis, hogy 119 millió forint értékű munkát kifizettek, de nem végeztek el. Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék új elnökének a Békés Megyei Közgyűlés elnökeként négy éven át nem tűnt fel a hiány.
A büntetőfeljelentést Varga István országgyűlési képviselő, a Fidesz vezette Békés Megyei Közgyűlés jogi képviselője tette 2010. június 17-én, a Btk. 288. paragrafusába ütköző "elszámolási kötelezettség megszegésével elkövetett jogtalan gazdasági előnymegszerzésének bűntette" miatt, ismeretlen tettes ellen.

A jogvita onnan indult, hogy a település nem fizette ki egy 119 millió forintos belvízvédelmi fejlesztés önrészét - mintegy tizenegymilliót -, mert szerintük az nem készült el, noha papíron átvették - közli a portál. A polgári per évekig elhúzódott, mely során utólag már nehéz volt megállapítani, hogy történt-e iszapkotrás és épült-e rőzsefonatos part, a bíróság mindenesetre "nem látta bizonyítottnak", hogy elvégezték a szóban forgó munkálatokat.

Az átadás idején még az MSZP volt többségben a megyei önkormányzatban, amelynek a későbbi önkormányzati miniszter, Varga Zoltán volt az elnöke. Kétegyháza polgármestere a szintén MSZP-s Gulyás György volt. A 2006. őszi választáson Gulyást a független Kalcsó Istvánné váltotta, a megyében pedig a Fidesz vette át az irányítást, Domokos László, az Állami Számvevőszék jelenlegi elnökének vezetésével. 2010-ig nem történt feljelentés, vagyis négy évig a hatalmon lévő Fidesznek sem tűnt fel, hogy nem végeztek el egy több mint százmillió forint értékű munkát - írja a nol.hu.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!