Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

A brutális benzinár miatt újra sláger a bioetanol

nepszava.hu|2010. júl 24. 14:02
[A+ A-]
Három éve már egyszer tombolt az alternatív üzemanyag láz a világon, akkor hazánkban harminckét beruházást jelentettek be, ám ezek nagy része azóta már leállt vagy el sem indult. A magas üzemanyag árak miatt azonban mostanában újra előtérbe kerültek a bioüzemanyag-gyártási tervek, és elképzelések szerint évente négymillió tonna kukoricából lehetne üzemanyag itthon.
Nincsen egységes megegyezés arról, hogy a világ üzemanyag alapanyagainak hány százalékát használták már fel, de a kimutatások azt támasztják alá, hogy a Föld fosszilis készletének már csak a fele van meg, s ez is pár évtizeden belül kifogy.

Egyes szakértők véleménye szerint ugyanakkor óriási tartalékok vannak még Brazília és Alaszka partjainál valamit a szibériai fennsíkon, ám ezek kitermelése még túl költséges lenne, így egyelőre olcsóbb a közel-keletről és Oroszországból vásárolni. Abban azonban szinte minden szakember egyetért, hogy a Föld számára valamint a lakosságnak is életbevágóan fontos egy olyan alternatív energiaforrás kifejlesztése, ami megújuló energián alapul. Ilyen lehet például a nap, szél, víz vagy a növények.

Ez utóbbiból készül a bioetanol üzemanyag, ami benzint helyettesítő, vagy annak adalékaként szolgáló motor-üzemanyag. A bioetanolt gabonanövényekből állítják elő, melyek magas cukortartalmúak, de nem kizárt olyan alapanyagok felhasználása sem melyek kémiai-biológiai folyamatok által cukorrá alakíthatóak.

A bioetanol többféle módon használható fel üzemanyagként: lehet magában, keverve vagy akár üzemanyag-adalékként is. Laboratóriumi kísérletek bizonyították, hogy a bioetanolos autók károsanyag-kibocsátása nyolcvan százalékkal kisebb, sőt a megfelelően átalakított motorban 85%-15%-os arányban keverve (E85) a jövedéki adókedvezmény miatt a jelenlegi benzináraknál akár 30-35 százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni.

Az első magyarországi E85-öt is árusító kút 2007-es megnyitása óta mára már mintegy ötszáz állomáson tankolhatnak az autósok környezetbarát és takarékos üzemanyagot. Egy liter ára 215-220 forint között van, így a brutális benzin árak miatt egyre többen gondolkoznak el az alternatív üzemanyagra való átállásra.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!