Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Önálló gépek evolúciója

nepszava.hu|2010. szept 19. 13:49
[A+ A-]
A Darwin-féle evolúció manapság sokkal jellemzőbb a ma készített eszközökre, mint az emberiségre. A feltalálók ugyanis olyan tárgyakat alkotnak számunkra, amelyek már maguktól gondolkodnak. A cselekvő robotok tehát nem a jövőből érkeznek hozzánk, hanem itt vannak. Ma már vásárolhatunk fémlemezekből készült házi kedvencet, és olyan hűtőt is, ami kommunikál velünk.
Száz évvel ezelőtt még sokan elképzelhetetlennek tartották volna, hogy egy zsebkönyv méretű tárgy segítségével bárkit bárhol elérjenek a világon. Pedig ez a valóság, hiszen elárasztanak minket a mobiltelefonok. Manapság a nagyvállalatok egyszerűen felmérik az emberek szükségleteit és ez alapján legyártják a kívánt eszközöket. Ennek köszönhető, hogy szinte minden nap kerül az üzletekbe olyan tárgy, ami okosabb és ügyesebb az elődeinél.

Kettő az egyben

Egy amerikai csoport legújabb találmánya, a napelemes oldaltáska. Képes napenergiából annyi villamos energiát előállítani, amivel tölteni tudja a hordozható eszközöket akár utazás közben is. A táska meglepően ízléses és könnyű az akku és a kábelek ellenére. A Konarka Technologies vezetője szerint egyre nagyobb az igény a sokoldalú tárgyakra, hiszen ötletük hasznos és környezettudatos egyben.

A kutatók nem csak praktikus, hanem kényelmes jövőt is álmodnak az emberiségnek. Ha rajtuk múlik, intelligens gépek és tárgyak teszik majd egyszerűbbé a mindennapjainkat. Hűtő, ami nyomon követi a hiánycikkeket. Takarítógép, ami saját belátása szerint végzi el az aktuális feladatokat. Ám ezek a tárgyak nem a jövő futurisztikus elképzelései, hiszen már ma is kaphatók a piacon.

Intelligens eszközöké a jövő

A német Siemens elektronikai vállalat idén olyan okos hűtőszekrényt mutatott be egy sanghaji-i kiállításon, amivel már kommunikálni is lehet. Az iFresh névre keresztelt háztartási gép felismeri a bepakolt élelmiszereket és állandóan ellenőrzi a tartalmát. Fejlett technikájának köszönhetően sms üzenetben figyelmezteti a tulajdonost, ha valamiből hiányzik, sőt akár meg is rendeli. Érintőképernyős kijelzőjén beállítható a heti menü, így képes összeállítani a bevásárló listát. Ezen kívül előkészíti a recepteket és tanácsot ad, ha szükséges. A fejlesztők még arra is gondoltak, hogy a háziasszonyok kapcsolatba léphessenek főzés közben egymással, így az új gép telefonálásra is képes.

Paolo Dario, olasz feltaláló olyan robotot hozott létre, ami igény szerint gyűjti a hulladékot. " Ez minden robotika kutató álma, hogy egy ehhez fogható teljesen automatizált, intelligens rendszert alkothasson" - állítja a fejlesztő. A prototípus teljesen önálló, kamerái és érzékelői segítségével igazodik el az utcákon és a feldolgozott információk alapján teszi a dolgát. A DustCart nevű gépet elsősorban szűk utcás történelmi városrészek tisztításához tervezték, mert oda a takarítók nem jutnak el. A projektet az Európai Unió finanszírozta.

A tudósok elképzelései fényévekkel járnak előttünk és csak technikai, pénzügyi akadályok szabnak nekik gátat. Nem tudhatjuk milyen újítás vár ránk a jövőben, de már a repülő autó gondolata sem tűnik annyira hihetetlennek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!