Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Az elbutulás és az alzheimer-kór megelőzhető a rendszeres kávé fogyasztással

nepszava.hu|2010. szept 15. 14:32
[A+ A-]
A Floridai egyetem tudósai egereken vizsgálták a koffein hatását, és megállapították, hogy az elbutulás és az alzheimer-kór megelőzhető a rendszeres kávé fogyasztással. A fekete nedü a felére redukálta a béta amyloid proteint, ami e betegségek kialakulásáért felelős plakkot hozza létre az agyban.
Az ausztriai Innsbruck egyetemén 15 önkéntes bevonásával végeztek vizsgálatokat. A kontroll csoporthoz képest a kávét fogyasztók körében megnőtt a figyelem, a homloklebenybeli aktivitás, valamint a koncentráció képessége, jobban tudtak tervezni és figyelemmel kísérni folyamatokat.

Egy másik francia tanulmány négy éven keresztül 65 év feletti nőknél vizsgálta a kávé hatását. Aki három csésze kávét fogyasztott naponta, sokkal jobb memória teszteket írt a kávét nem fogyasztókénál. A Neurológiai című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kávé megelőzheti az elbutulás kifejlődését.

Az Arizónai Egyetem kísérlete is hasonló eredményre jutott. Ők egy napos periódusban 250 mg kávét adtak 40 önkéntesnek és koffeinmentes kávét a kontrollcsoportnak. Az eredmény szerint a kísérleti alanyok memóriájában minden megmaradt, míg a kontrollcsoport tagjainál jelentős visszaesés volt megfigyelhető.
E szerint a kávé nem csak segít ébren maradni, hanem az agyat, a memóriát is stimulálja, növeli a koncentrációs képességet, ezzel segítve a tanulást, nem mellékesen pedig segít elkerülni az elbutulást és alzheimer-kórt.

Kaszás László a Valdo Cafe ügyvezetője a következőképp kommentálta a hírt: "Mindenkinek ajánljuk tanuláshoz a kávéitalok fogyasztását, bevallom jómagam is élek ezzel a módszerrel, de a túlzásokkal vigyázni kell. A kávé - mértékletes fogyasztás esetén - serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. Ellenben van negatív oldala is: a kávé a hiedelemmel ellentétben nem növeli, hanem csökkenti a vérnyomást. A csersav stimulálólag hat az érrendszerre, kitágítja az érfalat, mindemellett a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása miatt nem a fáradságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan tudatállapotot a fáradt szervezetnek, amit az ember könnyen elhisz és így még órákat képes éber állapotban tölteni, ami megterheli a szervezetet.
Napi 2-3 csésze kávé elfogyasztásánál nem javasolok többet, és ezeket is inkább az alacsonyabb koffeintartalmú capuccino jellegű italokból tegyük."- tette hozzá az ügyvezető.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!