Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tíz százalékot kell leadni a Fidesznek az elnyert munkák után Szombathelyen

Népszava|2010. szept 16. 07:00
[A+ A-]
Egy szombathelyi építési vállalkozónak a kedvező döntésért cserébe az elnyert munka után 10 százalékot kell "visszaadnia" a Fidesz helyi prominenseinek - Marton Zsolt és Szakály Gábor önkormányzati képviselőknek, akik az októberi választáson is a párt jelöltjei. Mindez a napokban lapunk birtokába került hangfelvételről derül ki, amely a Népszava Online-on meg is hallgatható.
Az építési vállalkozót a szombathelyi önkormányzat száz százalékos tulajdonában álló Savaria Rehab-Team Kft. irodájában dolgozó ügyintéző hölgy "tájékoztatja" arról, hogyan tud úgy pályázni, hogy az övé legyen a legjobb ajánlat, illetve, hogy hány százalékot kell visszaadnia a helyi fideszes önkormányzati képviselőknek.

A Népszava 2010. szeptember 2-i számában "Mekkora ablak kell egy óvodának?" címmel foglalkoztunk a szombathelyi intézményi felújítások korrupciógyanús szálaival. Az akkori eset a Benczúr utcai óvoda példáján mutatta, hogy a helyi jobboldal, amely egy szocialista képviselőnek a frakcióból való kilépésével 2008-ban többsége került a városi közgyűlésben, a hatalomátvételét követően milyen gyanús építőipari beruházásoknak ágyazott meg. A város szocialista vezetése által kinevezett cégvezetőket és egyéb döntéshozókat leváltották, és a fideszes tanácsnok Marton Zsolt, illetve Szakály Gábor fideszes önkormányzati képviselő strómanjai kerültek pozícióba. Marton és Szakály a Fidesz-KDNP színeiben indul az október 3-i önkormányzati választásokon; mindketten egyéni jelöltek is, előbbi második a párt városi listáján, utóbbi negyedik.

A fideszes többségű szombathelyi képviselő-testület 2009-ben és 2010-ben is megszavazott több oktatási intézmény nyílászáró cseréjére egy keretet, valamint a szociális bizottság saját hatáskörébe adott egy szociális alapot, szintén ilyen célokra. Azt is sikerült megoldaniuk, hogy elkerülhető legyen a közbeszerzési eljárás. A módszer egyszerű. Az egy intézményre eső munkák összértékét 8 millió forint alatt tartják, és külön döntéssel az adott intézményhez csoportosítják a felújítási forrást. Ezt követően az önkormányzati versenyszabályzat alapján meghívnak három pályázót, melyek közül a legalacsonyabb árat ajánló automatikusan nyer.

A Népszavához eljuttatott hangfelvételen a száz százalékos önkormányzati tulajdonú Savaria Rehab-Team Kft. épületében otthonosan mozgó hölgy, feltehetően az egyik ügyintéző hallható. Az önkormányzati cég fővállalkozóként szerepel a gyanús ügyletekben. Építőipari tapasztalat hiányában a Rehab-Team alvállalkozókat von be, akik a tényleges munkát elvégzik. Ekkor már természetesen ez a cég sem ír ki közbeszerzést, csupán versenyeztet. Aki a legolcsóbb ajánlatot adja, megint csak nyer.

A hangfelvétel a Savaria Rehab-Team Kft. irodájában készült. A párbeszéd felütése elég meglepő; a hölgy arra kéri a hozzá érkező vállalkozót, hogy telefonját "dobja le az előszobában", mert "fontos a biztonság". A férfi ennek eleget tesz, majd közli, hogy őt "Zoltán úr" küldte. Informátoraink szerint itt Veres Zoltán anyagbeszerzőről, logisztikusról van szó, aki köztudottan a fideszes Marton Zsolt bizalmasa. A folytatásban gyorsan kiderül a lényeg: "Ön itt hagyja nekünk ezeket a cégpapírokat, mi megvárjuk az összes pályázatot, ahogy beérkezik, és az önét mi úgy töltjük ki, hogy az összes pályázó alá írjuk az összeget, amivel ön majd újra pályáz, és természetesen azt fogjuk elfogadni".

A pénzügyekkel folytatják: "Most akkor, hogyha jól értem önt, akkor tulajdonképpen önök megmondják, hogy mi az az összeg, amiért ezt el lehet vállalni. (...) Önök rárakják azt a hasznot, ami önöknek megfelel és tulajdonképpen ezt a munkát én megcsinálom, és akkor én visszaadok tíz százalékot a Marton úrnak és a Szakály úrnak". A hölgy itt közbevág: "Hát, igen, de ne nevezzük meg az urakat." Ezután jön a részletes tájékoztatás: "Na akkor, ez úgy működik, hogy a fizetés, térjünk a lényegre... Az önkormányzat akkor fizet, amikor a munka megkezdődik, harminc százalékot utal... Mikor elutalta, ön abból adja nekünk, vagy hát az uraknak a tíz százalékot." "Ezt a Marton úrnak és a Szakály úrnak?" - kérdez vissza a vállalkozó. "Igen" - válaszol a hölgy, de ismét jelzi, hogy fideszes politikusok neve ne hangozzon el.

Helyi forrásaink azt is megerősítették, hogy az elmúlt két évben több ablakcserét végeztek, mint korábban bármikor. Nem véletlen, hogy olyan népszerű az ablakcsere, állítja egy helyi vállalkozó. Nagyon jó áron lehet venni bontott és építkezésből visszamaradt, illetve használt ablakokat. Szombathelyi informátorunk elmondta, hogy a helyi intézményvezetők eleinte nem értették, hogy miért lettek hirtelen ilyen népszerűek az óvodák és bölcsődék. "Az elmúlt 2 év alatt több mint 100-120 milliót költött a város ilyen felújításokra" - tette hozzá.

Csakúgy, mint a Benczúr óvoda ügyében, ebben az esetben sem sikerült elérnünk a fideszes Marton Zsoltot és Szakály Gábort. Szerettük volna megkérdezni őket, hogy számítanak-e rá, hogy a hangfelvétel miatt vizsgálat indul ellenük. Legközelebbi nyilvános programjuk a mai, lapzártánkat követő közgyűlés, ahol reményeink szerint szembesíthetjük a felvételben megnevezett politikusokat a tényekkel.

Hallgassa meg az ezt rögzítő hangfelvételt!"Ne nevezzük meg az urakat"

- Igen, tessék!
- Csókolom!
- Jó napot kívánok!
- A munkaügyben jöttem önhöz.
- Jó napot kívánok, tessék, foglaljon helyet! Zoltán. Zoltán küldte? Foglaljon helyet!
- A munkaügyben a Zoltán küldött engem.
- Megkérdezhetem, hogy van-e önnél telefon?
- Igen, van.
- Megkérhetem, az előszobában a biztonság kedvéért, ha kidobná, megköszönném.
- Természetesen, egy másodperc.
- Nagyon szépen köszönöm, a biztonságra figyeljünk! Semmi gond.
- Szóval engem a Zoltán úr úgy tájékoztatott, hogy önöktől lehetne egy valamilyenfajta pályázati munka kellene, hogy erről mit lehet önöktől megtudni?
- Így van! Iskolák és óvodák felújításáról, ablakcserékről lenne szó, meg alles zusammen minden. Na, nem tudom, hozott magával cégpapírokat.
- Minden van nálam. A mi cégünk folyamatosan ebben dolgozik, csak önkormányzatoknak dolgozunk.
- Nagyon helyes.
- Referenciáink vannak nagyon sok helyről, óvodákról, iskolákról, önkormányzatokról.
- Itt pedig meg arról lenne szó, hogy ugye több pályázat jön be.
- Igen.
- Ön itt hagyja nekünk ezeket a cégpapírokat, mi megvárjuk az összes pályázatot, ahogy beérkezik, és az önét mi úgy töltjük ki, hogy az összes pályázó alá írjuk az összeget, amivel ön majd újra pályáz, és természetesen azt fogjuk elfogadni.
- Most akkor, hogyha jól értem Önt, akkor tulajdonképpen önök megmondják, hogy mi az az összeg, amiért ezt el lehet vállalni...
- Úgy van!
- Önök rárakják azt a hasznot, ami önöknek megfelel és tulajdonképpen ezt a munkát én megcsinálom és akkor én vissza...
- Tíz százalékot!
- Tíz százalékot visszaadok a Marton úrnak és a Szakály úrnak.
- Hát, igen, de ne nevezzük meg az urakat. Köszönöm szépen! Jó, igen, igen, ennyiről lenne szó!
- Értem.
- Mennyire lenne ez sürgős és mennyire lehetne ezt megsürgetni?
- Szerintem ez így heteken belül...
- Értem.
- Mihelyst beérkezik az összes pályázónak a papírjai, az információk...
- Akkor tulajdonképpen mi, ha jól értem, a megfelelő összegért, amit a két úriembernek, akiknek nem mondjuk ki a nevét... Tulajdonképpen ezért a megfelelő összegért a megfelelő helyre berakják az én cégemnek az adatait.
- Így van!
- És ez által akkor a teljes beruházást a kezembe kapom.
- Így van!
- Most azt tudni kell, hogy több ilyen munka is van folyamatosan, de hát azt is kell tudni, hogy néha más pályázónak is kell munkát adnunk, tehát nem minden munkát, de folyamatosan van munka.
- Jó.
- Na akkor, ez úgy működik, hogy a fizetés, térjünk a lényegre... Az önkormányzat akkor fizet, amikor a munka megkezdődik, harminc százalékot utal.
- Igen.
- Mikor elutalta, ön abból adja nekünk, vagy hát az uraknak a tíz százalékot.
- Ezt a Marton úrnak és a Szakály úrnak?
- Igen, de...
- Elnézést!
- A munka végeztével, tíz munkanapon belül utalják a fennmaradó összeget, az önkormányzat.
- Értem. És akkor önök garantálni tudják, a szerződésben le van fektetve, hogy a harminc százalék az énhozzám megérkezik.
- Így van, így van, ház az utalás, persze! Abban a pillanatban, ahogy a munka megkezdődik, harminc százalékot utalunk.
- Jó, jó, engem ez akkor érdekelne. Itt hagynám a papírjaimat, és akkor... Akkor nekem az lenne a kérésem önhöz, hogy akkor a legrövidebb úton ezt próbáljuk megoldani.
- Jó, a többi pályázón is múlik, hogy mikor érkeznek be, hellyel-közzel tudjuk, hogy ki és miket fog küldeni, számszerűleg. Fogjuk értesíteni, ha tudjuk már, hogy mit írunk a papírra.
- Jó, esetlegesen ezek a papírok akkor megfelelnek, vagy valamit kell még hoznom?
- Nagyjából átnéztem. Jók lesznek, de azért majd még átnézem.
- Jó, jó, akkor várom a hívását. Nagyon szépen köszönöm. Kezit csókolom!
- Viszontlátásra, értesítjük!

Lájkoljon minket a Facebook-on is!