Előző
Következő
új cikk

Belföld

Critical Mass: bulinak jó, biciklizésnek nem

Népszava|2010. szept 23. 00:32
[A+ A-]
Tegnap Budapesten és több nagyvárosban is felvonult a kritikus tömeg. Riporterünk szerint biciklizés szempontjából a Critical Mass kifejezetten rossz esemény. Szórakozásnak viszont jó. Egészen jó. A közlekedési problémákat azonban nem oldja meg. Igaz, nem is ez a feladata, csupán felhívni a figyelmet.
Mondhatnám, hogy komoly elhatározásra jutottam tegnap, és egy napig mindenhova biciklivel mentem, mégiscsak Critical Mass volt, de ez nem lenne igaz. Merthogy napjaim jelentős részét kerékpáron töltöm. Így hát csak hozzáállásomon változtattam: elkezdtem tudatosan arra figyelni, hogy milyen bringával közlekedni a városban. Hogy mennyi a biciklisút, hogy figyelnek egymásra a bringások, gyalogosok, autósok, satöbbi. Ezt is csak azért, mert a CM - ahogy az okosok hívják - célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy viszonylag kis erőfeszítéssel és anyagi ráfordítással sokkal jobbá lehetne tenni a közlekedést a nulla emissziós kétkerekűeknek. (Ezt is egy nálamnál okosabb embertől - lapunk ősbringás korrektorától, akivel a napot töltöttem - tudom.)

Szóval például megtudtam, hogy van biciklisút a lakásomtól a munkahelyemig, szinte végig. Csak az a gond, hogy az utak között félkilométeres kihagyások vannak, így hát, ha akarnék, se tudnék mindig bringaúton menni. Aztán meg az irodából - Könyves Kálmán körút - elmentem a Critical Mass-ra, a Hősök terén keresztül. Itt már volt végig biciklisút, ám hogy ne irigykedjenek az autósok, megjegyzem: ugyanolyan rossz minőségűek az útjaink, mint az övéik.

De elég a szenvedésből - mármint, hogy nem könnyű a biciklis élete -, beszéljünk a felvonulásról. Utcák az idén nem voltak lezárva, az autók között mentünk a pesti nagykörúton. Direkt a mentünk szót használtam, mert a biciklizés kifejezést nehéz lenne. Inkább csak rollereztünk. A sok ezernyi ember ugyanis csak pirostól pirosig jutott el, és annyira sem tudott felgyorsulni, hogy rendesen felüljön a biciklijére. Tehát: biciklizés szempontjából a Critical Mass kifejezetten rossz esemény.
Szórakozásnak viszont jó. Egészen jó. Az ember barátokkal van és hosszan röhög. Vagy inkább rövid kerekezés után leül egy parkba, és ott beszélgetnek. Vagy: új barátokat szerez. De legalábbis a pirosoknál - ahol egyszerre legalább százan gyűlnek össze - összenevet másokkal. És ritka az ilyen alkalom: annyi férfit, nőt és gyereket látni két keréken - például az Oktogonnál összegyűlve -, hogy azt elmondani is nehéz. És nem is érdemes: egyszerűen csak jó látni, hogy mindent elborítanak a bringások, betölt a csengő vagy dudahang.

Az autósok persze biztos nem örülnek a felvonulásnak - ha autós lennék meg is érteném őket -, de hát évente egy-két nap csak elviselhető. Főleg, hogy a már feljebb kifejtett nemes - és szerintem még évekig el nem érhető - nemes célért gyűltünk össze. Erről egyébként tegnap főpolgármester-jelöltek is beszéltek - már lapzártánk után - arról, hogy a fent vázolt helyzeten szándékaik szerint miként lehetne javítani.

A lapzártáról szólva: épp akkortájt emelte magasba sok ezer felvonuló a bringáját. Ahova nekem - az írást megszakítva - el kellett indulnom. Mert a Critical Mass, illetve az élvezhető része a felvonulás után is folytatódott. Vagy akkor kezdődött igazán.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!