Előző
Következő
új cikk

Belföld

Harc a lápért - Auchan kontra környezetvédők

nepszava.hu|2010. szept 27. 13:36
[A+ A-]
Féltik a civilek Dunakeszi tőzeglápos földjeit, miután állításuk szerint a helyi Auchan kiírtja a növényzetet az érintett természetvédelmi területeken. Az áruház kommunikációs igazgatója azonban lapunknak elmondta, hogy mindössze az évente több alkalommal esedékes kaszálásról volt szó, ami a parlagfű elleni harc miatt kötelező. Gillemot Katalin azt is hangsúlyozta, hogy amíg nem születik jogerős hatósági döntés a területek védettségi szintjéről, addig nem kezdenek építkezésekbe.
Az Auchan terjeszkedése ellen évek óta tiltakozó civilek szerint az áruház szeptember 23-án ki akarta irtani a tőzeglápos terület növényzetét. Sarkadi Márton a Tőzegtó Alapítvány egyik tagja úgy vélekedett, hogy így akarja az áruház befolyásolni a napokban esedékes helyszíni vizsgálat eredményét, amelyen azt mérnék fel, hogy tőzeglápos területnek minősül-e a terület.

A vizsgálat azért fontos, mert ha kiderül, hogy valóban tőzeglápos a terület, akkor az Auchan nem építhet oda új áruház együttest.

Gillemot Katalin az áruház kommunikációs igazgatója azonban hangsúlyozta, hogy szó sincs természetvédelmi károkozásról, vagy az építkezések előkészítéséről. Az érintett területen csak kaszáltak a munkások - fogalmazott hozzátéve, hogy erre évente több alkalommal is szükség van egyrészt a parlagfűirtás miatt, másrészt a karbantartási munkák miatt.

A civilek azt is kifogásolták, hogy a fűnyíróknak nem volt engedélye, azonban Gillemot Katalin szerint erre nincs is szükség, hiszen az a terület az áruházhoz tartozik. A kommunikációs igazgató hangsúlyozta, hogy ráadásul ahol most kaszáltak még a környezetvédők szerint sem tartozik a tőzeglápos zónához.

A civilek vádjai szerint fákat is vágtak a munkások, Gillermot Katalin szerint viszont csak azokhoz a fákhoz nyúltak, amelyeket már több éve kivágtak, s ezekről vágták le a kisebb hajtásokat.

A kommunikációs igazgató aláhúzta, hogy amíg nem születik jogerős döntés az érintett területek környezetvédelmi besorolásáról, addig az áruház semmilyen építkezéssel kapcsolatos munkát nem végez.

Már majdnem tíz éve húzódik az ügy

Hivatalosan 2002-ben lett védett a dunakeszi terület, amit később - bár egy egységet alkot - két részre osztották fel. 2003-ban egy szakvéleményre hivatkozva kimondták, hogy a nyugati rész nem minősül tőzeglápnak.

A megállapítás azért különösen fontos, mert a magyar törvények értelmében ami tőzegláp, az automatikusan védettnek minősül.

Ezt a szakvéleményt később felülbírálták, ugyanis idén tavasszal az Országos Természetvédelmi Főfelügyelőség megsemmisítette azokat a határozatokat, amelyek kimondták, hogy nincsen tőzegláp Dunakeszin, egyben újraindította a láp kiterjedésének vizsgálatát. Az Auchan, Kecskeméthy Géza, Dunakeszi polgármestere és a terület korábbi tulajdonosa, a Murvai-házaspár azonban fellebbezett, és pert indított, egyben kérte a vizsgálat felfüggesztését.

A Pest Megyei Bíróság a láp keleti fele esetében elrendelte a vizsgálat folytatását, a nyugati fele esetében azonban a Természetvédelmi Felügyelőség a nyár folyamán felfüggesztette azt. Szeptember közepén végül a Bíróság végzése alapján a Természetvédelmi Felügyelőség elrendelte a láp nyugati részére vonatkozó vizsgálat folytatását. A döntés még nem jogerős.

Korábban az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy Akár megvalósulhat az Auchan beruházása Dunakeszin, akár nem, a társaság érintetlenül hagyja a civilek által védett lápos területeket.

Mint kiemelte, rendezési terv kötelező előírásai szerint a beruházás a terület 20 százalékát kell zöld területként megőrizni, gyakorlatban azonban a terület 53 százaléka vagyis csaknem 9,8 hektár marad meg természetes állapotában.

A vezérigazgató rámutatott: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium egy felülvizsgálati eljárás keretében még vizsgálja, hogy a társaság által vásárolt beruházási terület védett-e vagy sem. Hozzátette: amennyiben a terület védettnek bizonyul az Auchan felfüggeszti a beruházást, ha azonban nem kap védettséget, a vállalat akkor is kötelezettséget vállal arra, hogy érintetlenül marad a természetes terület.

Emlékeztetett rá: az elmúlt hónapokban folyamatosan támadták az Auchant, amiért beruházást indított egy korábban beépíthetővé nyilvánított fejlesztési területen, amelyen a bíráló szervezetek szerint védett láp található.

Hangsúlyozta, hogy 2003 és 2009 között két lépésben, számos közigazgatási szervezet és hatóság bevonásával lefolytatott hosszú közigazgatási folyamat eredményeként nyilvánították beépíthetővé az érintett területeket. Amennyiben megvalósul a beruházás, jelentősen, mintegy ezer fővel nőhet a foglalkoztatottak száma a térségben.

Úgy vélte, a szakértő hatóságok és a bíróság hatásköre, hogy eldöntsék védett láp található-e a területen, vagy sem, így az Auchan csak elszenvedője az ügynek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!