Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Napjaink embere is a hibridizációnak köszönheti létét?

nepszava.hu/The New York Times|2010. okt 6. 16:25
[A+ A-]
Tudósok elemezték a neandervölgyi és a modern ember közötti genetikai összefüggéseket, melyből kiderült, hogy DNS-ünk 1-4 százalékban megegyezik neandervölgyi elődeinkével.
A két faj egy 600 ezer és 300 ezer évvel ezelőtti homo erectus közös őstől származott, tehát nem leszármazottai egymásnak, hanem párhuzamos fejlődtek több százezer éven át - elkülönülten. A fosszilis bizonyítékok azt mutatják, hogy a neandervölgyi ember élőhelye kizárólag Európára és Ázsia nyugati részére korlátozódott, a homo sapiens pedig Afrikából származott - számolt be róla a The New York Times. A két faj ismételt találkozása tehát úgy jöhetett létre, hogy a modern ember kivándorolt Afrikából, majd 45-50 ezer éve elérte a Közel-Keletet, ahol összetalálkozott az itt őshonos neandervölgyiekkel. 20-25 ezer évig élt egymás mellett a két faj. Azonban arra a neandervölgyiek nem is számíthattak, hogy a modern ember megjelenésével idejük a végéhez közeledik, de előtte még génjeiket továbbadták a homo sapiensnek. A modern ember végül benépesítette a világot, és a neandervölgyi genetikai örökség napjaink emberében is ott bujkál.

Az első összehasonlítások a neandervölgyi DNS-ei kapcsán nem utaltak a két emberi faj keveredésére, azaz hibridizációra, így az lett széles körben elfogadott nézet, hogy nem keveredtek a modern emberrel. A helyzet mindaddig nem változott, amíg idén a lipcsei Max Planc Evolúciós Antrolpológiai Intézet tudósai - köztük Svante Paabo - szert nem tettek nagyobb számú neandervölgyi genomra, és ennek kapcsán be nem bizonyították, hogy a neandervölgyiek és a homo sapiens igenis keveredtek egymással. Mindez másra is fényt derített: a kihalt emberfaj értelmesebb és kommunikatívabb volt, mint eddig hittük.

Jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy 1-4 százalék a genetikai egyezés a neandervölgyi fajjal, mind az európaiakat, és mind az ázsiaiakat is beleértve. Az afrikaiakkal azonban más a helyzet, akik nem voltak jelen a neandervölgyi és a homo sapiens találkozásának helyszínén és idejében. Ők nem állnak genetikai kapcsolatban a neandervölgyiekkel. Elképzelhető az is, hogy a neandervölgyi gének változatai tették lehetővé a modern ember számára, hogy alkalmazkodni tudjon a megváltozott éghajlati viszonyokhoz és az új élőhelyhez.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!