Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Sokkoló hatás a képeken

Népszava|2010. okt 2. 06:32
[A+ A-]
Az idei World Press Photo kiállításon 167 kép látható a Millenáris-Fogadóban. Az 5847 pályázó közül 23 nemzet 63 fotográfusát díjazta a zsűri, melynek tagjai 13 napig dolgoztak, hogy a 101.960 felvételből kiválasszák az arra érdemeseket.
Van magyar nyertes, a képe rögtön szembeötlik, ahogy bemegyünk a tárlatra. Egy fantasztikusan színes madarat látunk, jó nagynak tűnik, de kiderül, hogy a valóságban mindössze 15 centiméter. Teste felkavarja a vizet maga körül, szinte örvénylik minden, ahogy lecsap egy halra, és élvezettel a szájába veszi. A többi hal iszkol előle, színes forgatag a fotó, monumentális a hatása, tán ezért is azt hiszem, hogy tengerben készült, de később alkotójától, Dr. Szentpéteri L. József, biológustól, természetfotóstól, megtudom, hogy Somogy megyei kis patakban kapta a jelenetet lencsevégre. Régóta figyelte a jégmadarakat, így két év munkája is van ebben a felvételben. Az jégmadarak életéről készült sorozattal 3. díjat nyert a Magyar Sajtófotó pályázaton, furcsa fintor, hogy egy ebből a sorozatból kiemelt kép az egyedi kategóriában viszont világszintű győzelmet hozott a számára.

Jó ezt a képet nézni, érzékelteti a természet nagyságát, körforgását, de jócskán vannak olyan fotók is, amelyek nyomasztóak. Ilyenek akadnak a természetet ábrázoló munkák között is, például egy aszály miatt elhullott zsiráf teteme egyáltalán nem felemelő. De rajta legalább nem látunk vért. Iszonyúan sok a vérben tobzódó felvétel, háborúk, lázadások, gyilkosságok megörökítése. Az egyik legborzalmasabb, amelyiken egy férfi egész feje csupa vér, a hasa is véres, mégis felemelkedik fektéből, a szemei tágra nyílnak, látszik, hogy nagyon is magánál van, mindent pontosan észlel, miközben a kínok kínját állhatja ki. Másik lidérces fotón egy hatéves kislánynak is nyitva a szeme, de már nem él, csak repeszektől felsebzett feje látszik ki a földből. Először próbálom elkapni a tekintetemet, menekülnék a látványtól, aztán úgy érzem, muszáj szembesülnöm vele. Van viszont olyan kép, ami szintén borzasztó, mégis sokáig nézem, sőt vissza-visszamegyek hozzá. A Korunk kérdései kategória 1. díjasa, Eugene Richards amerikai fotós alkotása. Hozzá magyarázatként az szerepel, hogy 2009 végéig az amerikai hadsereg 4300 katonája halt meg és mintegy 30 ezer sérült meg, vagy vált nyomorékká az iraki háborúban.

A felvételen volt katona, súlyos agysérült látható, feltehetően nem tud magáról, de iszonyú sebesülése dacára, valahogy mégis életben maradt. A nála jóval nagyobb, félmeztelen testű fiát, az anyja segíti ki az ágyból, óvóan átkarolja a rádőlő testet, és bár a fiú karja élettelenül lóg le, mégis olyan, mintha ölelkeznének. Érződik az anya mindennek dacára való szeretete, a reménytelen helyzetben is a maximális kitartása és odaadása. Ez miközben borzasztó, lúdbőröztető, mégis felemelő, modernkori Piéta. Van egy remekül eltalált tragikomikus kép is, Afganisztánban tűzharc közben ábrázol amerikai katonákat. Ketten közülük teljes harci felszerelésben, a harmadik azonban annyira sebtében sietett ki a bunkerből társai megsegítésére, hogy a nadrágját már nem volt ideje felhúzni, ezért rózsaszín alsógatyában markolja a fegyvert.

A számomra legrémesebb képen nincs vér, szenvedés sem látszik, sőt büszkén pózolnak egyenruhás fegyveresek. Bissau-Guineában gyilkos különítmény bámul öldöklése után 7 órával a lencsébe. Tagjai kihúzzák magukat, mintha nagy, nemes tettet hajtottak volna végre, egyikük ugyan, rontva a hatást, flegmán a szájában turkál, miközben másik kezével magabiztosan tartja géppisztolyát. Nem sokkal emellett a felvétel mellett, olyan fotó látható, melyen vágóhídra hajtott birkák bámulják társaik kampóra akasztott, megnyúzott testét, egy hentes pedig trófeaként fogva maga előtt az egyik állat fejét, sütkérezik a vakufényben.

Temérdek a szenvedést, a borzadályt ábrázoló, akár túlontúl is hatásos kép, de szerencsére van néhány csöndesen szemlélődő felvétel is. Az egyiken idősek sportversenyén 91 esztendős férfi úszott le éppen 800 métert, áll fürdőruhában, csupa ráncosan, de szelíden, mint aki számára teljesen természetes, hogy ennyi idősen még képes elindulni ilyen gyorsasági versenyen. Egy 80 éves férfi pedig műugrás közben esztétikusan kitekeredve szeli a levegőt.
Több szépségre vágynék a tárlaton, de tudom, milyen világban élünk, melynek a World Press Photo kiállítása hű lenyomata.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!