Előző
Következő
új cikk

Belföld

Halálos áldozatai is vannak az ipari katasztrófának Ajkánál

nepszava.hu összeállítás|2010. okt 4. 15:59
[A+ A-]
Maró lúgos iszap ömlött a településre Kolontáron és Devecsernél. Háztetőkre menekültek sokan. Két ember meghalt, többen eltűntek, 60 ember került kórházba, ebből kettő sérülései súlyosak az Ajka melletti iszapömlés következtében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfő délután. Helikopterek is segítik a mentést.
Megszűnt az akut vészhelyzet, nyolc tűzoltó a sérültek között

Az iszappal elöntött térségben nyolc tűzoltó is megsérült a mentési munkálatok során; az akut vészhelyzet hétfő estére megszűnt, a következő legfontosabb lépés az eredeti állapot visszaállítása, illetve az káresemény felelőseinek felderítése - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Az OKF közleménye szerint a mentési munkálatokban megsérült nyolc tűzoltó elsőfokú égési sérüléseket szenvedett. A katasztrófavédelem legfrissebb információi szerint a mentőszolgálat összesen 113 sérültet látott el, közülük 73 embert kórházba szállítottak, negyvenen saját felelősségükre távoztak az intézményből.
A katasztrófavédelem azt kéri az érintett településeken élőktől: "továbbra is tartózkodjanak a vízzel való érintkezéstől", ne fürödjenek, és ne is horgásszanak az érintett szakaszokon. A lakosság részére további hasznos információkat tettek közzé a www.katasztrofavedelem.hu oldalon - írták a közleményben.

Több mint 300 rendőr dolgozik a mentésben az iszapömlés által érintett településeken - közölte Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.
A szóvivő tudatta, még 35 rendőr tart a helyszínre, hogy részt vegyenek a mentési munkálatokban.
A rendőrség elsősorban az élet- és vagyonmentésben segít, valamint biztosítják azokat a területeket, ahonnan már kiköltöztették az embereket - fűzte hozzá.
A rendőröket Veszprém és Fejér megyéből, valamint a fővárosból vezényelték az érintett településekre.
Bényi Mónika elmondta: a rendőrök kaptak védőfelszerelést és az ellátásuk is biztosított; egyelőre nincsenek arról információk, hogy bárki a rendőrség tagjai közül megsérült volna a katasztrófában vagy az azt követő mentésben.
A szóvivő beszámolt arról, hogy eddig két rendőrségi helikopter is dolgozott a helyszínen, de egyet visszahívtak, mert az nem alkalmas az éjszakai munkákra.

Miniszteri tájékoztató

Két halottja van az Ajka és Devecser között történt iszapömlésnek. Két embert még keresnek - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter hétfő este, helyszíni sajtótájékoztatón. Közlése szerint a mentők 62 sérültet láttak el, közülük 42-en könnyebben sérültek, 9 embert kellett súlyos sérüléssel kórházba szállítani.
Pintér Sándor elmondta, hogy a timföldgyár 9-es és 10-es zagytározója sérült meg, s az iszap három települést öntött el. Az érintett településeken - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség erői teljes létszámmal dolgoznak, és Budapestről is kaptak erősítést.

A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap, a legfőbb veszélyhelyzetet most ez okozza; az iszappal szennyezett Torna patak vizét a környező víztározókból hígítják.
Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy a további veszélyhelyzet kialakulását szakértők bevonásával megakadályozzák. Új veszélyhelyzet jelenleg nincs, ennek ellenére egész éjszaka dolgoznak majd a gátakon - tette hozzá a belügyminiszter.
A katasztrófavédelem Kolontáron kihelyezett központot hozott létre, a helyszínen a rendőrség három század bevetési egységgel megemelte a létszámot, a lakókat a veszélyeztetett területekről kitelepítették - mondta Pintér Sándor.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-nél helyszíni szemlét tartottak, lefoglalták azokat az iratokat, amelyek bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen építették és használták. Minden irat rendelkezésre áll a felelősség megállapításához, ha lesznek felelősök - mondta a Pintér Sándor.
Azokra a híresztelésekre, miszerint előzetes letartóztatásban van a cég vezetője, a miniszter úgy reagált, hogy előzetes letartóztatás, kihallgatás még nem történt meg.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el.

Segélyszervezetek is a helyszínen vannak

A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is segítséget nyújt az iszapömlés által érintett települések lakóinak.
A vöröskereszt hétfő este azt közölte az MTI-vel, hogy ötven tábori ágyat, ugyanennyi takarót, háromszáz konzervet, egy mikrobusznyi ásványvizet és ötven tagú csapatot küldött a településekre.
Az ökumenikus segélyszervezet közleménye szerint munkatársaik a helyszínre indultak, hogy a kitelepített lakosok szükségleteit felmérjék és azonnali gyorssegélyben részesítsék őket.

Szlovákiai mentők indultak Magyarországra

Szlovákiai mentők indultak hétfőn este Magyarországra, hogy segítsenek az iszapömlés által sújtott településeken az emberek mentésében.
A Lévához közeli Ágónyírből (Nyrovce) a Slovakia speciális kutyás mentőszolgálat három mentője és két emberkeresésre kiképzett kutyája indult útnak Magyarországra - közölte Berek Sándor, a Slovakia mentőszolgálat igazgatója.
"A Veszprém megyei Ajka környékén a gátszakadást követően több települést vörös iszap öntött el. Magyarországi kollégáink a segítségünket kérték, mert több ember eltűnt" - mondta Berek.
"Kiképzett kutyáink a szagok alapján képesek élő és halott emberek kinyomozására, megkeresésére" - fejtette ki az igazgató. Elmondása szerint mintegy 5-6 magyarországi település van veszélyben. Berek azt mondta: embereik a helyszínre érkezés után azonnal munkához látnak.

Kora este

Somlóvásárhelyt is elérte a vörösiszap; az áradás tíz-tizenkét házat öntött el, a településről csaknem negyven 40 embert kellett kimenekíteni - mondta Marton László, Somlóvásárhely polgármestere az MTI-nek.
A polgármester hangsúlyozta: a gyerekeket már délben hazaküldték az iskolából, jelenleg apad a Torna-patak, amely a gátszakadás következtében kiáramló iszaptól áradt meg.
Marton László elmondta, hogy a kimenekített csaknem negyven embert a kultúrházban helyezték el átmenetileg, voltak, akik rokonaikhoz távoztak a településről.

Pintér Sándor a helyszínre érkezett

Megérkezett Kolontárra hétfő kora este Pintér Sándor belügyminiszter, a tárca vezetőjét jelenleg a katasztrófavédelem és a helyi védelmi erők szakemberei tájékoztatják az iszapömlés következtében kialakult helyzetről.

A sajtó képviselőit a megbeszélés után tájékoztatják a védekezési munkálatokról.
Tily Károly, Kolontár polgármestere újságíróknak elmondta, hogy a zagytározó gátja 12.25 perckor szakadt át, s a vörösiszappal szennyezett víz azonnal elöntötte a települést. A faluban ötven házat öntött el az ár két méter magasan - tette hozzá.
A polgármester közlése szerint az iszapömlés egy halottat követelt a településen, illetve többen megsérültek.

A nap korábbi krónikája

Egy ember meghalt, és már mintegy hatvan sérültet szállítottak kórházba az Ajka melletti iszapömlés helyszínéről, főleg a közeli Kolontár községből - tájékoztatta Czirner József főorvos, a mentőszolgálat regionális igazgatója az MTI-t.

Közlése szerint a súlyosabb sérülteket Győrbe és Budapestre, a könnyebben sebesülteket Ajkára és Veszprémbe vitték. Elmondta, hogy a kiömlő vegyi anyag, lúgos iszap elsősorban a bőrön okozott égési sérüléseket, de többeknek a szemük is sérült, súlyos szemgyulladást kaptak.

Czirner József hozzátette: harminc mentőegységük van a helyszínen öt rohamkocsival és négy helikopterrel, s besegít a mentésbe két honvédségi helikopter is.

Kolontár és Devecser egyes területeiről több mint száz embert kellett kitelepíteni.A főorvos elmondta: tűzoltók hoztak ki a katasztrófa helyszínéről több sérültet, köztük gyermekeket, nőket és öregeket. Egy idősebb férfi az iszapömlés következtében meghalt - tette hozzá a főorvos. Megjegyezte, hogy néhány embert a háztetőkről hoztak le.

Az igazgató szerint az iszap már nem csak Kolontárt és Devecsert veszélyezteti, hanem tovább folyik Somlóvásárhely irányába.

A mentésben több száz ember vesz részt. Úgy tudjuk, akár holnap reggelig is eltarthat a lakosok kimentése, s csak ezután kezdődhet meg az iszap eltakarítása.

Információink szerint a devecseri általános iskolát nem veszélyezteti a hömpölygő iszap. A Népszava online információi szerint helikopterek is segítik a mentést azokon a helyeken, ahol bent rekedtek az ott élők.

Egy helyi lakos arról számolt be, hogy pánik nem tört ki a településen, azonban főleg a kezdetekben igen nagy volt a riadalom. Elmondása szerint az iszap közeledését úgy észlelték, hogy a város Várkert nevű részén sütkéreztek a diákok, amikor az egyik tanárnő arra lett figyelmes, hogy ömlik az iszap.

A lapunknak nyilatkozó lakos elmondta, hogy a kezdeti riadalmon úrrá lettek, s azóta folyamatosan gyűlnek a matracok, az élelem, valamint a ruhák. A rendőrök és a katasztrófaelhárítók jelenleg folyamatosan mossák az utcákat, így próbálják hígítani a vörös iszapot.Töttös Györgyi az Országos Katasztrófavédelem sajtósa lapunknak elmondta: az iszaptároló átszakadása Tüskevárt, Kolontárt, Kisberzsenyt, Somlóvásárhelyet, Apácatornát, Devecsert, valamint Somlójenőt érinti.

Mint fogalmazott a helyszínen nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek: 70 tűzoltó dolgozik 18 eszközzel, 11 mentőautó, egy helikopter, 2 tömeges baleseti egység, több száz rendőr, autókkal és helikopterrel, 20 civil, 100 katona 10 eszközzel, 3 Vegyi Felderítő Csoport egység, műszaki mentő egységek.

A Rendőrségtől érkezett információk alapján egy személy az életét vesztette, hárman eltűntek, 10 fő került kórházba, ebből két személy sérülései súlyosak.

Az iszap nehézfémet tartalmaz, légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. A testfelületre jutó anyagokat bő vízzel kell lemosni, ha szembe vagy szájba megy, ki kell öblíteni. Az ajánlás szerint a szennyezett ruházatot is le kell venni.

Három alsóbb rendű utat zárt le a Katasztrófavédelem: Devecsertől Somlóvásárhelyig tartó egy kilométeres szakaszt, a Devecsertől Sümegig tartó szintén egy kilométeres szakaszt, valamint az Ajkát és Devecsert összekötő szakaszt. Ez a terület a legkritikusabb, itt helyezkedik el Kolontár, ide semmilyen úton nem lehet eljutni.

Ajkát és Devecsert a nyolcas útról még meg lehet közelíteni. Miután az iszap folyamatosan mozgásban van, akár további útlezárások is elképzelhetők.

További hírek a következő oldalon - Lapozzon!

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!