Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Újra munkára fogja a Napot a Fehér Ház

nepszava.hu/MTI|2010. okt 10. 15:40
[A+ A-]
Napelemeket és napkollektorokat szerelnek fel a Fehér Házra, hogy legalább részben megújuló energiával biztosítsák a világítást és a meleg vizet az Egyesült Államok első családja számára. Az elnöki rezidenciában korábban is alkalmaztak napkollektorokat, ám a berendezéseket Ronald Reagan 1986-ban - állítólag tetőfelújításra hivatkozva - eltávolíttatta. Aztán persze esze ágában sem volt visszahelyezni őket.
Steven Chu energiaügyi miniszter tájékoztatása szerint a napenergiát hasznosító berendezéseket 2011 tavaszán helyezik el az elnöki rezidencia tetején. A bejelentés ugyanakkor nem részletezte sem a beruházás költségét, sem pedig azt, hogy a berendezés mekkora lesz és mennyi energiát fog termelni. Chu szerint a napelemeknek ki kell fejezniük Amerikának a tiszta energia iránti elkötelezettségét.

Nem ez az első eset, hogy a Fehér Ház energiaellátásához igénybe veszik a napenergiát. Az úttörő Jimmy Carter elnök volt, aki részben az olajválságokból okulva, részben pedig az olaj- és gáznagyhatalom Iránnal való szembenállástól befolyásolva, 1979-ben 32 napkollektorokat szereltetett fel a Fehér Ház tetejére, hogy azzal melegíttesse a fürdővizet. A berendezéseket Ronald Reagan távolíttatta el.

Szeptemberben a 350.org csoport nevében Bill McKnibben környezetvédő író és aktivista maine-i diákok társaságában a Fehér Házhoz szállított egyet az eredeti, Carter-féle napkollektorok közül. A fuvart egy biodízellel hajtott minibusszal hajtotta végre.

McKnibben szerint a bő három évtizede készült panel még mindig üzemképes és kérte Barack Obama elnököt, hogy azt helyeztesse vissza eredeti helyére. Azzal érvelt, hogy a Fehér Ház napelemekkel és napkollektorokkal történő felszerelésének legalább ugyanannyi követője lenne, mint a first lady, Michelle Obama veteményeskertjének, amely megsokszorozta a vetőmagok eladását az országban.

A 350.org elhatározta, a világ más vezetőit is ráveszi, hogy napenergiát hasznosító berendezéseket szereltessen a házára. A csoporttól az elnöki kabinet egyik tisztségviselője átvette a kollektort, de a Fehér Ház végül a régi visszahelyezése helyett új elemek beszerzése mellet döntött.

Danny Kennedy, a napenergia-hasznosításra szakosodott kaliforniai Sungevity cég tulajdonosa korábban a SolarontheWhiteHouse kampány keretében felajánlotta, hogy ingyen szerel fel napelemeket a Fehér Házra. Kennedy szerint Obamáék otthonának napenergiára való átállítása piaci áron 100 ezer dollárba kerülne, de ezt az összeg öt éven belül meg lehetne spórolni a villanyszámlán.

George W. Bush elnöksége idején a Fehér Ház úszómedencéjét fűtötték, valamint a karbantartó részleg és a lakóháztömb energiáját pótolták napfényből, de a paneleket nem tették fel a tetőre.

Obamát a környezetvédő csoportok részéről számos bírálat érte ezért, mert megítélésük szerint az elnök nem lépett fel elég határozottan annak érdekében, hogy a demokrata többségű szenátus elfogadja a megújuló energiák bevezetését ösztönző törvényt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!