Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Húsz évesen született

Népszava|2010. okt 16. 09:12
[A+ A-]
Tudományos áttörésnek tartja a szakma annak a 42 éves amerikai asszonynak az esetét, aki többszöri próbálkozás után sikeresen kihordott majd egészségesen megszült egy méhébe ültetett, húsz esztendeig lefagyasztva tárolt embriót.
Hazai szakemberek úgy vélik, hogy az eset valóban világszenzáció, mert az eljárás sikere azt bizonyítja: ezentúl a már nem fiatal asszonyok is kockázat nélkül választhatják a lefagyasztásos eljárással történő megtermékenyítést. Feltételezik azt is, hogy ha 20 évnyi fagyasztás után sikeres lehet az eljárás, akkkor akár 40 év után is az lehet.

Nem az a figyelemre méltó esemény, hogy egy 42 esztendős amerikai édesanya adott életet egy egészséges csecsemőnek - aki egyébként a sorozatos mesterséges beavatkozások közel tíz éve alatt sem esett teherbe - hanem az, hogy egy olyan lefagyasztott embriót sikerült kihordania és egészséges csecsemőként a világra hoznia, amelyet két évtizeddel előbb adományozott egy házaspár a virginiai termékenységi klinikának. (A fagyasztást túlélő és abból kifejlődött kisfiú egyébként biológiai értelemben ikertestvére a húsz évvel előbb beültetett társának, akit akkor a saját biológiai anyja hordott ki és szült meg.)

A virginiai klinika orvosaival Vereczkey Attila, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főorvosa is egyet ért, mondván, az eset, több másikkal együtt két dolgot bizonyít. Az egyik, hogy az embriók bármeddig fagyaszhatók, az idő nem befolyásolja a születendő csecsemő egészségét, a megtermékenyített petesejtek évtizedekig is tárolhatók. A másik: orvosi kockázat nélkül szülhetnek azok a középkorú nők, akik a mesterséges megtermékenyítések közül a lefagyasztott embrió beültetését és nem a spermiuminjekciót, vagy a lombikbébi eljárást, netán a petesejt-adományozást illetve a genetikai érlelést választják.

Egyébként sok emberpár számára ezek a módszerek jelentik az egyetlen esélyt a gyermekáldásra. Hazánkban sem ismeretlen a lefagyasztásos eljárás, hiszen 2005 augusztusában a Szent János Kórház Budai Meddőségi Centrumában látott napvilágot az első olyan csecsemő, aki lefagyasztott petesejtből született. A főorvos szerint a magyarországi szabályozás pontosan meghatározza, hogy ki és milyen ok miatt kérheti megtermékenyített petesejtjének a lefagyasztását. Ma egyébként világtendencia a fagyasztott embriók számának növekedése, de etikai és érzelmi, sőt vallási okok miatt is sokan választják a megtermékenyített petesejt lefagyasztását.

Az Európai Unióban jelenleg ahány ország, annyiféle szabályozás dönt a mesterséges megtermékenyítés mechanizmusáról illetve annak közfinanszírozásáról. A tagállamok többsége a meddőséget orvosi kérdésnek tartja, de egyre inkább gondot okoz a mesterséges megtermékenyítés iránti igény megugrása, ami egyrészt Európa-szerte költségnövekedést jelet, másrészt az ikerszülések szaporodását. Ennek kórházi díja számítások szerint négyszer annyi, mint a normál terhességnél, és a családok anyagi terhei is jelentősen növekednek. Egyébként ma már a szakma nem is tartja kívánatosnak az ikerterhességet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!