Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Elképesztő felfedezés a Holdon

népszava.hu/bbc|2010. okt 25. 12:34
[A+ A-]
A Hold -230 fok hőmérsékletű déli felén vízjeget fedeztek fel a NASA tudósai. Csak az érintett kráter - a becslések szerint - még négy milliárd liter vizet rejthet. A víz tiszta jégszemcséi könnyen hasznosíthatóak lennének egy leendő Holdbázis személyzete számára.
A NASA tudósai robbantottak a Holdon: tavaly egy rakétát és egy szondát vezettek a Hold egyik kráterébe robbanást előidézve. A kísérlet célja, hogy vízre bukkanjanak az égitest felszínén - adta hírül a BBC. A kutatás eredményei kimutatták: a becsapódás nagy mennyiségű törmeléket és port vert fel, fölfedve több kémiai vegyületet és vizet! Ráadásul jóval többet, mint azt a tudósok várták. Mindez jelentős lépés az űrkutatásban, a természettudományokban, s emellett az űrhajózás gyakorlatában is nagy fejlődést jelent, hiszen a Holdon lévő, fagyott halmazállapotú víz, illetve vízgőz az itt kutató űrhajósok segítségére lehet egy Holdbázis létrehozása esetén. Tehát a Hold nem száraz és halott égitest.

A jég mint ideális erőforrás

A NASA csapata a Science Magazine-nak nyilatkozott arról a 155 kilogrammnyi vízjégről, amelyet a kráter rejtett. A kutatók elemzése szerint a törmelék alapján a Hold talaja az ütközés területén 5,6 százalékban tartalmaz vizet - jég formájában. Anthony Coleprete, a NASA Ames kutatóközpontjának munkatársa, a küldetés vezetője elárulta, hogy ez jelentős mennyiségű víz, és mindez jég halmazállapotban. Ugyanis a jég ideális erőforrás, hiszen könnyebb vele dolgozni: olvadásához nem kell nagy meleg, csak szobahőmérséklet. A kutató hozzátette: ha csak a becsapódás körüli 10 kilométeres körzetet vesszük, akkor körülbelül négy milliárd liter vizet tartalmazhat a talaj. A kutatásból kiderült: a Holdon kis koncentrációban van rejtve rengeteg víz - és még sok vizet tartalmazó kráter lehet az égitest felületén.

A Cabeus-kráter titka

A NASA által vezetett csapat már 2009 októberében publikált az amerikai sajtóban a Holdi Krátermegfigyelő és Érzékelő Műholdról (LCROSS), amely a Hold sarki krátereiben lévő vizet kereste. Ehhez azonban robbantást kellett végezni, hogy a felszálló törmeléket meg tudják vizsgálni, így a műholdat az égitestbe vezették. A kutatócsoport a Hold déli pólusán lévő Cabeus-krátert célozta meg, amely olyan mély és sötét, hogy nagy valószínűséggel rejthetett jeget. Feltevésük beigazolódott, valóban találtak - nem kevés - szilárd halmazállapotú vizet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!