Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Sakkjátszma, életre-halálra

Népszava|2010. nov 2. 06:48
[A+ A-]
A Sakk című musicalnek, ami hidegháborúról, szerelemről, gerincességről és gerinctelenségről szól, szombaton tartották a kőszínházi premierjét a Magyar Színházban. A szereplőgárda sok tekintetben egyezik a nagysikerű Vámpírok bálja fellépőivel.
Nagy rajongó tábora van a Vámpírok bálja előadásának, mely jócskán túl van már a századik előadáson. Roman Polanski rendezte a musical ősbemutatóját annak idején Bécsben, és amikor Magyarországon is színre került a produkció, néhány napra itt járt, de az előadást Cornelius Baltus tanította be. Ehhez meghallgatást hirdetett, amelyre több százan jelentkeztek, ismert magyar színészek közül sokan nem mentek át a rostán, viszont több ismeretlen tehetséget sikerült felfedezni.

Ennek a gárdának kerestek egy másik bemutatkozási lehetőséget. Ez lett a Sakk, Benny Andersson-Björn Ulvaeus-Tim Rice musicalje, aminek szombaton tartották a kőszínházi premierjét, szintén Baltus rendezésében, a Magyar Színházban, ahol sokan a vámpírok bálját népszerűsítő pólóban jelentek meg. A Sakkot a Rock Színház mutatta be nálunk 1992-ben, nagy eseménynek számított ez akkoriban. Hiszen egy orosz és egy amerikai sakknagymester párharcáról és a mögöttük levő országok vetélkedéséről, vagyis a hidegháború éveiről szól, és ezen keresztül sok mindent el lehetett mondani az akkori viszonyokról. Most nem ez a szál a legfontosabb. Erőteljesebbé válik a szerelmi vonulat, a gerincesség, az emberi tartás kérdése, annak firtatása, hogy mennyire lehet eladni egy meccset, mennyire lehet feláldozni egy feleséget, mennyire muszáj behódolni a politikának, létezhet-e valódi függetlenség?

Ez a produkció nem olyan gazdag kiállítású, mint a Vámpírok bálja, félig szcenírozott. A zenekar a színpadon van, a kórus is egyenruhában, de táncmozdulatokat is tesz, ringatózik a zenére.

Egyházi Géza az orosz és Szemenyei János az amerikai sakk világbajnok. Küzdenek egymással, nagy elánnal, és mindkettőjük mögött ott az országuk apparátusa, manipulációs gépezete. Egyházi eljátssza a hazáját elhagyó, de meg nem tagadó embert, aki a magánéletében súlyos konfliktusba kerül. Szemenyei pedig, a produkció legjobb színészi alakításában, kis fiók III. Richárd, aki pontosan megmutatja az elaljasodás folyamatát és gazdag színskáláját. Koós Réka az orosz bajnok feleségeként szenvedéllyel próbálja visszaszerezni magának a férjét. Ebben neki is szinte ugyanolyan sakkjátszmát kell vívnia, mint az urának, a Sári Éva által alakított nővel, aki belebolondul a férfibe.

Mutatósak, ironikusak Kentaur jelmezei, lendületesek a táncosok, az egész produkciónak sodrása, ereje van, ugyanolyan profi, sőt, gyakran lelkesítő, mint a Vámpírok bálja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!