Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Léggömbfejű ősdelfin az Északi-tengerben

népszava.hu/bbc|2010. nov 9. 11:20
[A+ A-]
Érdekes leletre bukkant egy holland halász az Északi-tengerben: hálójába egy eddig ismeretlen állat megkövült koponyája akadt.
Egy eddig ismeretlen delfinfaj fosszíliáira bukkantak az Északi-tengerben - adta hírül a BBC. Az ősdelfinnek rövid, kanál alakú orra volt, és gumószerű homloka. Az állat a Platalearostrum hoekmani nevet kapta, felfedezője Albert Hoekman holland halász után, aki 2008-ban egy halászat alkalmával akadt az ősemlős koponyájára.

Felfedezések halászhálóval

A két vagy három millió évvel ezelőtt élt állat elérhette a hat méterest hosszt is. A Rotterdami Természettudományi Múzeumban látható a lelet, és delfin modellje is. A múzeum munkatársai, Klaas Post és Erwin Kompanje az intézet Deisea című folyóiratában számoltak be róla, hogy az Északi-tenger az utóbbi évtizedekben a fosszíliák gazdag forrása volt. Mindez a fenékháló elterjedésének köszönhetően alakult így: több tízezer darab, eddig ismeretlen fosszilis maradványt került a felszínre.

Az ősdelfin és ma is élő rokonai

A Hoekman által megtalált szokatlan alakú csontból a tudósok következtettek arra, hogy az ősemlős a delfinfélék családjába tartozott, tehát ma is élő "leszármazottai" a kardszárnyú vagy a gömbfejű delfinek. Ez utóbbi a ma élő legközelebbi rokona is. A talált koponyacsontban hat fog foglalt helyet, amelyből szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy az állatnak széles, tömpe ormányszerű szerve volt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!