Előző
Következő
új cikk

Belföld

Szigorúbb törvényekkel védenék a nőket

Népszava|2010. nov 30. 05:15
[A+ A-]
Magyarország máig adós azzal a meghatározással, mi a párkapcsolati erőszak. És bár az Eurobarométer felmérése szerint a megkérdezettek közel 80 százaléka szigorúbb törvénnyel védené a családon belül bántalmazott nőket, a mindenkori politikai vezetés évről évre a szőnyeg alá söpri a kérdést.
Hazánk különféle civil szervezetei az idén is filmvetítésekkel, előadásokkal illetve demonstrációkkal csatlakoznak a nők elleni erőszak nemzetközi napjával indult megmozdulásokhoz. Az inmáron kilencedik alkalommal megrendezett hazai eseménysorozat főszervezője a NANE, amely leginkább a politikai élet szereplőinek szánja az Emberi Jogok Világ Napján, december 10-én záruló kampányt.

Magyarországon évente körülbelül hatvan nő válik áldozatává a családi erőszaknak, de úgy is fogalmazhatunk, hogy hetente egy-két feleség vagy éllettárs hal bele a zárt ajtók mögötti brutalitásba. Szabó Gabriella, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) információs munkatársa érdeklődésünkre elmondta, azért nincsenek pontos adatok, mert egyrészt a statisztikák nem nyilvánosak - holott nyugaton az interneten is elérhetőek -, másrészt hiányzik annak a pontos meghatározása, hogy mi a párkapcsolati erőszak, ki számít hozzátartozónak. A NANE munkatársa azt hangsúlyozta, hogy bár az Eurobarométer idei felmérése azt mutatja, hogy a megkérdezett magyarok közel 80 százaléka a családon belül bántalmazott nők valódi segítését egy jelenleginél jóval szigorúbb törvényi szabályozásban látná, a mindenkori politika folyamatosan hárítja a felelősséget, holott egy igen súlyos emberi jogsértésről van szó.

Pillanatnyilag ott tart a dolog, hogy a civil szervezetek párkapcsolati erőszakkal foglalkozó nyilt levelére olyan válaszolt adott az igazságügyi tárca, amely a NANE szerint nem több elődei időhúzó taktikájánál. Igaz, egy idei kormányhatározat előírja a családon belüli erőszak fogalmának "megfelelő jogágakban történő pontos meghatározását", ám annak határidejét jövő év decemberére tolja ki. Szabó Gabriella nem érti, hogy mi indokolja az évek óta tartó késlekedést, az erőszaktevők hatékony elrettentését.

Egyébként a szervezetük az ellen is folyamatosan protestál, mert abszurdumnak tartja, hogy nálunk az áldozatvédelem helyett sok esetben áldozathibáztatás van. Ez a tény - jogsegélyszolgálati eseteik alapján - egyebek között abban is megnyilvánul például, hogy ha egy nő a hosszantartó szexuális és fizikai erőszak után megvédi magát, letartóztatják, sőt, elítélik. Ügyeik azt mutatják, hogy a párkapcsolati erőszak a magyar jog számára nem megfogható.

Mind emögött Szabó Gabriella szerint a női jog hazai elmaradottsága húzódik meg. Magyarországon nincs például női miniszter, a parlament képviselői dominánsan férfiak, holott az lenne az egészséges, ha a Tisztelt Ház tagjainak 40 százaléka a "szebbik nemhez" tartozna. Nem beszélve arról, hogy nálunk természetesnek számít, hogy a nők napi több órát töltenek el házimunkával és máig megbízhatatlan munkarőnek számítanak a gyermekszülés és a gyermeknevelés miatt.

Félmillió bántalmazott asszony

Az idén eddig 42 nő lett halálos áldozata nálunk a családon belüli erőszaknak. Becslések szerint a zárt ajtók mögött a férjek, a partnerek félmillió asszonyt bántalmaznak esztendőnként.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!