Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fogyatékos gyerekekért demonstráltak Jászberényben

Népszava|2010. dec 10. 19:19
[A+ A-]
A szülői munkaközösség vezetője eredménytelennek értékelte a jászberényi Eltérő Tantervű Szakiskola sorsával kapcsolatos pénteki egyeztetést. Amíg a szülők delegációja a polgármesteri hivatalban tárgyalt, csendes demonstrációt tartottak az épület előtt. A Piramis együttes "Kívánj szép ünnepet" című dalát énekelték megszakítás nélkül a fogyatékos gyerekek és szüleik, másfél órát várakoztak a hidegben.
Pénteken délután csendes demonstrációra hívta a fogyatékkal élő gyermekeket foglalkoztató jászberényi szakiskola szülői közösségét és tanulóit a szülői munkaközösség. Több mint száz szülő és tanuló valamint szimpatizáns gyűlt össze a jászberényi polgármesteri hivatal előtt, hogy tiltakozzon az előterjesztés ellen, amely szerint megyei fenntartásba adnák a fogyatékos gyerekeket 12 évfolyamon foglalkoztató szakiskolát.

Bárcziné Kulcsár Júlia, az iskola igazgatója azt mondta a demonstráció után a Független Hírügynökségnek, hogy december 22-én dönt a jászberényi képviselő-testület az iskola sorsáról, a tárgyaló delegáció is ezt a választ kapta. Hozzátette, hogy nagyon fáztak, amíg a tárgyaló csoportra vártak a hivatal előtt. A gyerekeknek kiosztották a Piramis dalszövegét, és azt énekelték körülbelül másfél órán keresztül.

Dózsáné Hegedűs Viktória, a szülői munkaközösség elnöke egy 9 éves, beszédképtelen autista kisfiú édesanyja. Az interneten is közzétette segélykérését, amelyben az áll: "ezeknek a gyerekeknek nagyon fontos a biztonság, állandóság. Életükben nagy törést, fejlődésükben akár visszafordíthatatlan változást jelentene az idegen környezet..." A szülők attól tartanak, hogy a megye más településekre irányítaná a sérült gyerekeket.

Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke a megyei napilapnak azt nyilatkozta, hogy eddig egyetlen településétől sem érkezett hivatalos megkeresés intézmények átadásáról.

Információink szerint a decemberi testületi ülésre készített előterjesztésben az áll, hogy három intézményt, a Liska József Erősáramú Szakképző Iskolát, az Egyesített Szociális Otthont, valamint a Klapka György Szakiskolához fél éve került Eltérő Tantervű Szakiskolát adná megyei kezelésbe a jászberényi önkormányzat.

A Független Hírügynökség kereste az ügyben Szabó Tamás polgármestert, de egyelőre nem sikerült elérni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!