Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Verses napló

Népszava|2010. dec 30. 06:44
[A+ A-]
A Budapest Bábszínház Hajnali csillag peremén című új bemutatója ugyan mackóéletről és mackóálomról szóló mesét ígér, ám a mackósághoz nem sok köze van. Annál inkább mindahhoz, amivel a gyerekek és mi felnőttek nap-mint nap találkozunk. Egy szőnyegen ülünk a magunkkal hozott, vagy a mackókölcsönzőből származó játék mackóink társaságában, s körbejátszik bennünket a három színész, Bercsényi Péter, Ellinger Edina, Kovács Judit.
Sipos Katalin és Sisak Péter végtelenül egyszerű játékterében egy nap, (egy gyerekkor) eseményei elevenednek meg, a reggeli tornától az altatóig. Tengely Gábor rendezőt és Dobák Lívia dramaturgot dicséri, hogy nem akarták a kortárs költők gyerekverseiből álló egy órát mindenáron koherens történetté összefűzni.

Hanem engedték, hogy a versek maguk teremtsenek meg egy laza, asszociatív kontextust. Melyben szerepelnek apró-cseprő veszekedések, várakozások, csalódások, megjelennek a gyermeki fantáziát izgató alakok, a postás bácsi, az utcaseprő, a pék, vagy épp a bohóc. A gyermekek világában szörnnyé növekedő horkoló szomszéd, vagy épp a lányok és fiuk anatómiai különbségének revelatív felfedezése. S persze itt vannak a félig-meddig megértett tragédiák is, a nagyszülő halála, a szülők külön költözése... Aztán jön ismét a játék, Bercsényi Péter körúti szélként süvölt végig, s válik lomha trolibusszá, zötykölődő autóbusszá, csilingelő villamossá, és suhanó Combinóvá.

Az előadás végig jó ritmusú, amihez a zene épp úgy hozzájárul, mint a bábkezelés virtuozitását a legteljesebb természetességgel leplező játék. A színészek melegítőben, zokniban keltik életre az egyszerű bábokat, változtatják lépcsőházzá, szobává, vagy bármivé a díszletet. Úgy állunk fel, derekunkat ropogtatva az ülőpárnákról, hogy a megfogadjuk, megkeressük Erdős Virág, Havasi Attila, Kántor Péter, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Kovács András Ferenc, Kukorelly Endre, Lackfi János, Mesterházi Mónika, Oravecz Imre, Parti Nagy Lajos, Ranschburg Jenő, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Varró Dániel elhangzott verseit.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!