Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mikulásgyár - januárban osztják szét az adományokat

Független Hírügynökség|2011. jan 8. 11:01
[A+ A-]
Januárban osztják szét azoknak az adományoknak a többségét, amelyeket még decemberben küldtek a Mikulásgyárnak. A jótékonysági akció szervezői szerint a főváros mellett Győrben, Nagykanizsán és Szegeden voltak a legtöbben azok, akik fontosnak tartották, hogy decemberben a magukéból adjanak a rászorulóknak.
Kaposvár, Miskolc és Székesfehérvár gyűjtőpontjaira jóval kevesebb adomány érkezett. A közel félmilliárd forint értékű adomány osztását már karácsony előtt megkezdték és egész januárban folytatják. A rászorulóknak a Magyar Vöröskereszt segítségével juttatják el a csomagokat.

Az elmúlt évek adatait alapul véve egyre növekszik a magyarok adakozókedve a jótékonysági akció szervezői szerint. 2006-ban majdnem csak fele annyi ajándékot hoztak az ország legnagyobb jótékonysági rendezvényére mint most decemberben, az előző évhez képest pedig 20 százalékkal több ajándékot sikerült összegyűjteni. A mostani akció után így 161 ezer embernek juttatnak el csomagot a Magyar Vöröskereszt segítségével - közölte Zsolnai Endre a Mikulásgyár fő szervezője.

Az adományok 26 százaléka ruhanemű, 13 százaléka édesség és tartós élelmiszer, 21 százaléka könyv és játék. Emellett sokan tisztitószereket, műszaki cikkeket is hoztak a rászorulóknak. Ugyanakkor kevés sporteszköz érkezett, az adományok egy százalékát sem tették ki az ilyen típusú ajándékok, holott sok gyereknek erre is szüksége volna - tette hozzá Zsolnai.

2010-ben nem csak a fővárosi Mikulásgyárban, de az ország 13 plázájában és a Magyar Posta hivatalaiban is le lehetett adni az adományokat. Az adatokból úgy tűnik, hogy a legadakozóbbak a fővárosiak voltak, az ajándékok majdnem felét ők hozták el a Mikulásgyárba. A vidéki városok közül a győriek voltak a legaktívabbak. Őket követik a nagykanizsaiak és a szegediek, a három régió lakói közel annyi ajándékot adományoztak a rászorulóknak mint az utánuk következő másik hét város. A legkevesebb adomány Kaposvárról, Miskolcról és Székesfehérvárról érkezett.

A Mikulásgyár minden nehézség, illetve a tavalyihoz képest egy nappal rövidebb nyitva tartás ellenére rekordot döntött. Az összes magyar postán, a 13 Plazában és a Felvonulási téri fő helyszínen összesen körülbelül 17 ezer doboznyi ajándék gyűlt össze. Zsolnai Endre szerint a Mikulásgyár működésére a válságokkal küzdő magyarok leszakadó rétegeinek egyre nagyobb szüksége van, ezért elképzelhető, hogy a Mikulásgyár, ha más formában is, de nyáron is működik majd.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!