Előző
Következő
új cikk

Belföld

Jobbról is megvédik a filozófusokat

Népszava|2011. jan 18. 05:20
[A+ A-]
Levélben vette védelmébe az MTA Filozófiai Kutatóintézete hűtlen kezeléssel összefüggésbe hozott filozófusait Gulyás Gábor. A debreceni képzőművészeti központ, a MODEM igazgatója a levelet már másfél hete elküldte a Magyar Nemzetnek és főszerkesztő-helyettesének, de választ nem kapott rá, ezért azt Facebook-oldalán közzétette.
"Szégyellném magam, ha most csendben maradnék" - írta a filozófus-eszéta, aki szerint "a lap által megtámadott filozófusok tevékenysége kivétel nélkül nemzetközi szempontból is jelentős", hiába próbál a lap "pártpolitikai okokból szakmainak álcázott támadást" indítani ellenük. Gulyás élesen bírálta az újságot és azt írta: írásaik meggyőződést sugároznak, így "nem dialógusképesek. Megkérdezhetném, utánanéztek-e, hogy a kipellengérezett tudományos projektek keretében hány jelentős könyv jelent meg magyarul és idegen nyelven, de fölösleges lenne, mert tudom a választ" - írta.

A BRFK pénteken közölte, hogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentésére nyomozást indítanak az MTA Filozófiai Kutatóintézete által hat éve nyert pályázat miatt. Az intézet három évre több mint 70 millió forintot kapott, melyből a gyanú szerint Borbély Gábor akkori intézetigazgató saját, illetve munkatársai cégeinek adott megbízásokat. A Magyar Nemzet azonban már a nyomozás kezdete előtt cikksorozatot közölt, a lap szerint a filozófusok olyan pályázatokkal nyertek, amelyeket "tartalmi okok miatt azonnal el kellett volna utasítani".

Gulyás azért is írt levelet, mert szerinte "már jóval többről van szó, mint hogy a Nemzeti Kutatási Technológiai Hivatal nyertes pályázatai közül kimazsolázták a közismerten balliberális kutatókhoz" köthetőket. A bevallottan konzervatív érzelmű Gulyás maga is nemzeti érdeknek tartja a közpénzek felhasználásának ellenőrzését, de szerinte szégyenletes, hogy egy ilyen ügyben érvként jelenjen meg olyasmi, hogy ki milyen baloldali újságban punlikált. "A nyíltan értelmiségellenes, burkoltan antiszemita kiszólások pedig végképp hiteltelenítik" a pályázati rendszer korrigálására tett lépéseket.

Tegnap a Magyar Filozófiai Társaság elnöksége közleményt adott ki, amelyben azt írták, "mély megdöbbenéssel" figyelik a filozófuspályázatokról szóló cikkeket. Mint kifejtették, a média képviselőinek munkájára egyetlen nagy veszély leselkedik: a hatalommal való összefonódás.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!