Előző
Következő
új cikk

Külföld

Komoly uniós fenntartások vannak a médiatörvénnyel kapcsolatban a szocialisták szerint

Független Hírügynökség|2011. jan 18. 11:41
[A+ A-]
Az Európai Bizottság médiaügyekért felelős alelnöke komoly fenntartásokat fogalmazott meg a magyarországi médiatörvénnyel kapcsolatban - mondta kedden a Független Hírügynökségnek Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes hétfő esti, a témában tartott uniós meghallgatása kapcsán. A szocialista politikus hozzátette: a Bizottság a demokratikus alapjogok kérdését is vizsgálni kívánja.
Az Európai Bizottság médiaügyekért felelős alelnöke komoly fenntartásokat fogalmazott meg a magyarországi médiatörvénnyel kapcsolatban - mondta kedden a Független Hírügynökségnek Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes hétfő esti, a témában tartott uniós meghallgatása kapcsán. A szocialista politikus hozzátette: a Bizottság a demokratikus alapjogok kérdését is vizsgálni kívánja.A magyar médiatörvény vizsgálatához több időre van szükség, ám komoly fenntartások és aggodalmak fogalmazódtak meg a hétfő esti meghallgatáson - így értékelte Neelie Kroes, az Európai Bizottság Digitális menetrendért, az audiovizuális és médiapolitikáért felelős alelnökének hétfő esti felszólalását Göncz Kinga. A szocialista EP képviselő szerint a legkomolyabb aggályok a médiahatóság politikai ellenőrzése, a határon kívüli médiaszolgáltatók kontrollja és a törvény pontatlan megfogalmazásai kapcsán merültek fel.

A hétfő esti meghallgatáson felszólalók közül többen hangsúlyozták, hogy ez nem Magyarországról, hanem általában a médiaszabadságról szól. A frakciók véleménye szerint évente jelentést kellene készíteni az uniós tagállamok médiaszabadságáról. Az európai szocialisták, liberálisok és zöldek is megfogalmazták aggodalmaikat, míg a néppártiak és konzervatívok a vizsgálat lezárultáig türelmet kértek.

Navracsics Tibor hétfő esti európai parlamenti felszólalásában azt mondta, hogy alapvető félreértéseket kell tisztázni a médiatörvénnyel kapcsolatban, amely teljes mértékben a vonatkozó uniós irányelvre épül. A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság keddi közleménye szerint a miniszterelnök-helyettes beszélt arról is "ha azonban az Európai Bizottság mégis kivetnivalót talál a törvényben, akkor azt orvosolni fogjuk - de elvárjuk, hogy az egyenlő elbírálást elve alapján más tagállamokkal szemben is ugyanígy járjon el."

Az ülésen Neelie Kroes, az Európai Bizottság Digitális menetrendért, az audiovizuális és médiapolitikáért felelős alelnöke azt mondta: a Bizottság egyértelmű módszertan alapján fogja vizsgálni, hogy az uniós joganyag melyik része érintett a médiatörvény által és hogyan. Ez alapján járnak majd el objektívan és diszkrimináció-mentesen.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!