Előző
Következő
új cikk

Belföld

Aláírásokkal tiltakoznak a fideszes iskolabezárás ellen

nepszava.hu|2011. jan 19. 15:55
[A+ A-]
Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a civilek az egyik VII. kerületi gimnázium megszüntetése ellen. A Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnáziumban jövőre már nem indulna 9. évfolyam, így kifutó rendszerben számolnák fel a középfokú oktatást. A kezdeményezők azt kifogásolják, hogy a döntést nem előzte meg semmilyen szakmai egyeztetés.
"Kezdeményezzük, hogy széleskörű szakmai és társadalmi vita után a Testület újra tűzze napirendre és vitassa meg határozatát" - írják az aláírásgyűjtés szervezői.

A Népszava korábban megírta, hogy megszüntette a VII. kerületi Fidesz az egyik jó hírű erzsébetvárosi iskolának a gimnáziumi részét, pedig Vattamány Zsolt a kerület polgármestere nem sokkal korábban még együttgondolkodásról és a kapkodás elkerüléséről beszélt. A Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnáziumról valamint a Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumról szóló javaslatot nyolc nappal a határozat-hozatal előtt nyújtották be, majd a kormánypárti képviselők szavazatával el is fogadták. Az ellenzék nemmel voksolt.

A döntés értelmében a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnáziumban jövőre már nem indulna 9. évfolyam, így kifutó rendszerben számolnák fel a középfokú oktatást. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert csak így tudják biztosítani a kerületi szakképzést.

A másik önkormányzati kezelésben lévő intézményben viszont - Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium - csak a nyelvi előkészítő szűnne meg, de a hagyományos rendszerű gimnáziumi oktatás megmarad.

A két intézmény 12 évfolyamos rendszert működtet, azaz a gyerekek úgy juthatnak el az első osztálytól egészen az érettségiig, hogy közben nem váltanak iskolát. Az önkormányzati törvény viszont úgy rendelkezik a feladatmegosztásról, hogy a főváros működteti a középfokú, a helyi önkormányzat pedig az alapfokú oktatási intézményeket.

A kerület határozata azokat a nyolcadik osztályos tanulókat érintheti hátrányosan, akik úgy számoltak, hogy a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnáziumban folytatják a tanulmányaikat. A középiskolákba való jelentkezés ugyanis többszintű: először megjelölik, hogy hol írják a központi írásbeli felvételit, majd egy előzetes sorrendet állítanak össze, megírják a központi írásbeli felvételit, utána állítják össze a végleges felvételi sorrendjét.

Az első szakasz már lezárult, de ez nem jelent különösebb problémát, mert a diákok még megírhatják a felvételit a saját iskolájukban. A helyszín megjelölése mellett azonban az információszerzés időszaka is véget ért, azaz már nem rendeznek nyílt napokat, s a szülők sem készültek arra, hogy más intézménybe kell majd vinni a gyerekeiket.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!