Előző
Következő
új cikk

Belföld

Anyák a gáton

nepszava.hu|2011. jan 22. 13:51
[A+ A-]
Talán nincs is olyan kisgyermekes dolgozó nő, aki ne érezné magát hol rossz munkaerőnek, mert a gyerek beteg, és sürgősen haza kell menni, hol rossz anyának, mert egy csapatépítő hétvége kedvéért magára hagyja a családját. Manapság, úgy tűnhet, egy nőnek nincs választása. Egyszerre kell anyának, munkaerőnek, háziasszonynak, családfenntartónak, és nem mellesleg szerető feleségnek is lennie.
Legtöbbször senki nem kérdezi egy nőtől, mindezt szeretné-e, bírja-e, és ha igen, meddig...

De mi a megoldás? Van-e egyáltalán? Hiszen az otthonülés sokak számára nem választás kérdése, mert náluk a férfi nem keres annyit, hogy eltartsa családját. Vannak olyan nők is, akiknek nem lenne muszáj dolgozniuk, de a saját ambícióik, szakmai elhivatottságuk miatt nem bírnak otthon maradni, végül mégis összeroppannak a rájuk háruló feladatok súlya alatt.

Hol vannak az apák?
Nagyon fontos lenne, hogy a gyermekvállalás és a munka összeegyeztetése ne csupán a nőkre háruljon, hogy a helyzet megoldásában az egész család, az apa is részt vegyen - mondta el lapunknak Major Lívia, a Jól- Lét Közhasznú Alapítvány munkatársa. "Egyedül ennyi problémát megoldani szinte lehetetlen. Magyarországon ezen a téren szemléletváltásra van szükség"- hangsúlyozta a szakértő. Éppen ezért a Jól-Lét Alapítvány törekszik rá, hogy különböző rendezvényeken, konferenciákon felkészítsék az apákat, férjeket is a munka-magánélet összehangolásának nehézségeire.

A terhességtől a visszatérésig
Az első megmérettetés nem is akkor kezdődik, amikor egy nő szülés után vissza akar térni a munka világába, hanem akkor, amikor kitudódik, hogy várandós - szögezi le az alapítványi munkatárs. Sokszor maguk a cégek képviselői azok, akik nem tekintik teljes értékű munkaerőnek a kisgyermekes anyákat és a várandós nőket. "Pedig egy kisgyermekes anyuka sokszor összeszedettebben dolgozik, mint azok, akiket nem szorít úgy az idő."- mondja Major Lívia. A várandós nők egy része táppénzbe menekül, amikor megérzi, hogy nem tartják egyenlőnek kollégáival, pedig ez mind a vállalatnak, mind a munkavállalónak rossz megoldás - hangsúlyozza a szakember. Ugyanis a nő így kevesebb jövedelemhez jut, a szervezetnek pedig előbb kell a munkaerő pótlásáról gondoskodnia.

A Jól- Lét Alapítványnak komplex programja van a vállalatok számára, amely a várandósságtól a nő visszatéréséig ad ötleteket, nyújt megoldásokat a munka és a magánélet összeegyeztetésére. A program keretében már a terhesség jelentkezésekor áttekintik a várandós nő munkakörülményeit, akinek nagy segítség lehet, ha sikerül 4-6 órás munkakörben tovább dolgoznia, ugyanis az idő előrehaladtával csökkenhet a teljesítőképessége. Ez nem mindenkinél jelentkezik- mondja a szakértő-, de ha igen, számukra megnyugtató megoldás a részmunkaidős foglalkoztatás. Ahol nincsenek ilyen problémák, és akár az utolsó pillanatig szeretne dolgozni a kismama, fontos, hogy a munkaadó ne éreztesse vele: nem tekinti teljes értékű munkatársnak.

A következő probléma a visszatérés. Sok nő nagyon nehezen tud visszailleszkedni a munka világába, főleg, ha a gyerekszülés utáni otthonléte elhúzódik hat-nyolc évre. A szakértő szerint ez idő alatt a tudás megkopik, és a kismama önbizalma is sokszor annyira lecsökken, hogy ez akár meg is gátolhatja a sikeres munkahelyi felvételit. Ha pedig a kisgyermekes anyának mégis sikerül elhelyezkednie, előítéletek övezhetik a munkahelyén, ("biztos sokat fog a gyerek betegeskedni, és emiatt majd állandóan szabadságon lesz"), emellett főleg rá hárul a gyermekek ellátása, és a házimunka nagy része. Major Lívia úgy gondolja, mégis létezik megoldás egy ilyen nehéz helyzetben.

"Több atipikus munkaformára volna szükség"- emeli ki. Nagyon jó megoldásnak tartja például az állásmegosztást, az úgynevezett job sharinget, amely egy munkakör két ember (ez esetben kismama) általi betöltését jelenti. "Egy vállalatnál nem mindig találni olyan munkakört, amely négy-hat órában is végezhető, de nyolcórás munkát ketté lehet osztani"- mondja. Természetesen ilyenkor meg kell vizsgálni, a közös munkakört betöltő két kolléga képes-e együtt dolgozni, megfelelően kommunikálni.

Babák-mamák együtt
Sokszor kétségbeejtően megoldhatatlannak tűnik, hogy valaki időben elindulhasson a bölcsődéből, óvodából, miután beadta gyermekét, és este ne nézzenek rá csúnyán, ha későn megy csemetéjéért. Erre a problémára a vállalati óvodák jelenthetnek megoldást. Mint például az esztergomi székhelyű Magyar Suzuki Zrt. Óvodai Programja, amely 2007-ben indult. Ennek keretében a tőlük 10 perc sétaútra található önkormányzati óvoda egyik termét a cég saját költségén átalakította, és elindítottak egy csoportot a vállalati dolgozók gyermekeinek - mondta el lapunknak Ruska Viktória, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője. A csoportot még a válság előtt hozták létre, amikor egyszerre mintegy hatezren dolgoztak a vállalatnál, heti hat napban és több műszakban. Ekkor hatalmas segítség volt a munkásoknak, hogy már kora reggel, hat órakor beadhatták gyermeküket, és a felügyelet ideje a dolgozók munkaidejéhez igazodott. "Mára megcsappant a munkavállalók száma, de még mindig nagy segítség számukra, hogy egy gyárhoz közeli intézménybe vihetik a gyermekeiket, amit a vállalat finanszíroz." - mutat rá Ruska Viktória.

Egy másik nagyvállalat, a British American Tobacco Hungary a családbarát programok terén élen jár Magyarországon. Céljuk, hogy "munkatársaik a lehető legkevesebb kompromisszumra kényszerüljenek, ha nem csupán karrierre, de kiegyensúlyozott magánéletre is vágynak."- olvasható a cég honlapján. Ők úttörőként egy Baba-mama dolgozószobát hoztak létre budaörsi irodájukban, ahol az óvodás-kisiskolás korú gyermekek szülei vigyázhatnak csemetéikre. A gyermekbarát szobában játszószőnyeg és pelenkázó is van, így a jelenleg gyeden vagy gyesen lévő, az irodába ügyet intézni érkező kismamák is igénybe vehetik a külön helyiséget. "A szobát nagyon szeretik a dolgozók- akinek úgy alakul az élete, hogy aznap nem tudja megoldani a gyermeke elhelyezését, behozza a céghez, itt elkülönítve, másokat nem zavarva játszhatnak a kicsik, miközben a szülők nyugodtan dolgozhatnak." - mondja Lebovics Anna, a vállalat kommunikációs vezetője.

Családbarát programok
Major Lívia szerint a vállalati óvoda és a baba-mama szobák is előremutató megoldások, de alapítványuk jobban támogatja a vállalati családbarát programokat.

Erre jó példa a már említett nagyvállalat, a BAT Hungary-nél elindított flex&balance program, amelynek keretében a speciális helyzetben lévő dolgozók többféle lehetőségből is választhatnak. A Maradjunk kapcsolatban! - program például lehetőséget ad arra, hogy megmaradjon a rendszeres kapcsolat azokkal is, akik hosszabb időt, tehát minimum három hónapot távol vannak a vállalattól. "A kismamák számára ez azért előnyös, mert így nem szakadnak el teljesen a munka világától." - hangsúlyozza Lebovics Anna. A gyesen, gyeden lévők többféle kapcsolattartási lehetőségből választhatnak- ha szeretnének, jelen lehetnek üzleti tájékoztatókon, a vállalat rendezvényin, csapatépítésen, és a belső hirdetésekhez is ugyanúgy hozzáférhetnek, mint előtte.

A vállalat még bébiszitter- adatbázist is létrehozott dolgozóinak az intraneten, amelyben megfelelő referenciákkal rendelkező gyermekfelügyelők és pótmamák adatai találhatók. Mindezen kívül a dolgozóknak van lehetőségük állásmegosztásra, részmunkaidőre, valamint távmunka vállalására is- mondja a kommunikációs vezető. A vállalatnál jelenleg két részmunkaidős, gyesről visszatérő kolléganő van, a Maradjunk kapcsolatban!- programot mintegy 25 fő veszi igénybe. Lebovics Anna szerint eddig minden esetben pozitív visszajelzéseket kaptak a kismamáktól.

Belgiumban szoptatási szünet is jár. A cikk folytatódik!

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!