Előző
Következő
új cikk

Külföld

Bocsánatot kért rezsimje áldozataitól a haiti diktátor

Független Hírügynökség|2011. jan 22. 10:42
[A+ A-]
Bocsánatot kért pénteken Jean-Claude Duvalier a 15 évig tartó uralmának áldozataitól, és azt mondta, ismét dolgozni kezd a nemzeti megbékélés érdekében. "Azért vagyok itt, hogy kifejezzem a szolidaritásomat ebben a bonyolult időszakban" - fogalmazott a 25 éves száműzetésben élő, ám múlt vasárnap váratlanul hazatérő haiti politikus az első nyilvános sajtótájékoztatóján.
A "Baby Doc" néven is ismert 59 éves férfi arról is beszélt, hogy reményei szerint rövid időn belül megoldás születik a haiti politikai válságra, ám arra nem tért ki, hogy ebben pontosan milyen szerepet kíván vállalni, ahogy egyelőre azt sem tudni, hogy valójában miért tért haza. Azt azonban kijelentette, hogy 1986-ban azért hagyta el az országot, hogy ezzel "megelőzzön egy vérfürdőt"és "lehetőséget adjon a politikai válság gyors rendezésére".

Jean-Claude Duvalier vasárnap tért haza a karibi országba, ám a haiti hatóságok már kedden vádat emeltek ellene korrupció és sikkasztás miatt. A férfit végül szabadon engedték, és egyelőre vizsgálják, hogy van-e elég bizonyíték a per megindítására. A Haitit apja halála után vaskézzel irányító Duvalier 1971-től 1986-ig tartó elnöksége alatt emberi jogi szervezetek szerint több ezer ellenzékit kínoztak és gyilkoltak meg a karib-tengeri országban, és a férfit több százmillió dollár elsikkasztásával is gyanúsítják.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!