Előző
Következő
új cikk

Belföld

Földrengés: Károk a várgesztesi templomban - holnap vizsgálja meg statikus

Független Hírügynökség|2011. jan 30. 18:09
[A+ A-]
Megrongálódott a szombat esti földrengésben a Komárom-Esztergom megyei Várgesztes temploma. Statikus állapítja meg hétfőn, mennyire súlyosak a károk. Addig a tűzoltók kérték, hogy senki se használja az épületet - mondta a Független Hírügynökségnek Menoni Gabriella polgármester.
Megrepedt házfalak, lehulló vakolat, megrongálódott kémény, kisebb károsodás az önkormányzat intézményeiben - ilyen károk keletkeztek a földrengés epicentrumához közeli Várgesztesen. A polgármester szerint a történtek legnagyobb vesztese a település temploma, amely a torony és a harmadik boltív találkozásánál sérült meg, megrepedt a fala. A misét megtartották ugyan vasárnap, de az emberek biztonsági okokból nem mehettek fel a karzatra.

Délelőtt tűzoltók is jártak a templomnál. Ők azt tanácsolták, addig ne használják azt épületet, míg a statikus azt meg nem vizsgálta. Azt is kérték, hogy míg a szakvélemény el nem készül, a rezonancia miatt a toronyban lévő harangot se szólaltassák meg. A statikus hétfőn érkezik a helyszínre.

Mise egyébként szerdán lenne legközelebb, addigra várhatóan kiderül, meg lehet-e tartani, vagy ideiglenesen át kell helyezni azt a faluházba - tette hozzá Menoni Gabriella.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!