Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Az egész hazugság és sarlatánság"

Független Hírügynökség|2011. febr 5. 09:11
[A+ A-]
Budapesten, Székesfehérvárott és Szegeden próbálnak meg homeopátiás túladagolást végrehajtani magukon a Szkeptikus Társaság tagjai szombaton délelőtt. A társaság ezzel ahhoz a világméretű kampányhoz csatlakozik, amelynek célja a homeopátia hatástalanságának bizonyítása.
A demonstrálók gyári homeopátiás szerből egy-egy teljes doboznyit fogyasztanak el egyszerre a budapesti, székesfehérvári és szegedi helyszíneken.
Véleményük szerint a homeopátiás szerek teljes mértékben hatástalanok, ezért alkalmazásuk értelmetlen, sőt közvetetten még ártalmas is lehet.

Szombaton és vasárnap a világ 25 országának több mint 60 városában, a brüsszeli Európai Parlament előtt, valamint az Antarktiszon lesz hasonló akció.

A homeopátia a XIX. század eleje óta ismert alternatív gyógymód. Lényege, hogy a betegeket egyedileg kiválasztott szerekkel kezelik. Ezek eredetileg olyan alapanyagból készülnek, amelyek egészséges emberen a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. A készítés során azonban a sorozatos hígítások miatt az eredeti alapanyag már nem található meg a szerben, a homeopata gyógyítók szerint a szerek annak információtartalmát őrzik meg.

Mivel nem tartalmaznak aktív hatóanyagot, a homeopátiás szerek ártalmatlanok és nincsenek mellékhatásaik.

A módszer kritikusai szerint a homeopátia placeboterápia, illetve sarlatánság.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!