Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Gyerekfoglalkoztató helyett Regnum Marianum templom

Népszava|2011. febr 15. 19:26
[A+ A-]
A Szépművészeti Múzeum bővítésére sem konkrét újabb tervek, határidők és források sincsenek - derült ki Szőcs Géza kulturális államtitkár mai sajtótájékoztatóján. Azt nem tudtuk meg, melyik rivális projekt kapja meg a pénzt, de kiderült, szíve szerint a Szoborparkba vitetné az '56-os emlékművet, és terveik szerint felépítenék a Regnum Marianum templomot. Ez utóbbival Tarlós István főpolgármester is egyetért.
Hideg zuhanyként érte a közvéleményt a hír február 5-én, miszerint a kormány lefújta a Szépművészeti Múzeum földalatti bővítését. Akkor a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma azt állította, a térszín alatti bővítés helyett a fejlesztés a felszín felett valósul meg egy átfogóbb múzeumi átalakítás keretében. Akkor is sejtettük, hogy a gombhoz varrják a kabátot. A pénz valami másra kellett, s hagytak Szőcs Géza kulturális államtitkárnak tíz napot, találjon ki valamit. Ma az államtitkár végre kiállt a sajtó elé. Akik konkrét tényekben bíztak, csalódottan távoztak.

Szőcs szó szerint felolvasta a tárca által kiosztott sajtóanyagot, mely szerint "a kormány felülvizsgálta a Szépművészeti Múzeum tervezett bővítését, és ezzel összefüggésben úgy határozott, hogy az ne a térszint alatt, hanem egy tágabb, a fővárosi kulturális intézményrendszer legfontosabb elemeit áttekintő és azt újragondoló fejlesztés keretében, a térszint felett valósuljon meg." A Budai Vártól az Andrássy úton át a Városligetig húzódó városi tengelyről beszélt, ahol sok a tennivaló, sok a leromlott épület. A kulturális kormányzatnak a "végig kell gondolni ennek a páratlan értékű intézmény együttesnek a megóvásából és távlatos fejlesztéséből fakadó feladatokat."

Az, hogy ehhez miért kell egy magvalósulás küszöbén álló projektet elmeszelni, nem ejtett szót az államtitkár. Annyit ígért, hogy az év végéig "elkészül a kulturális koncepció, mely keretében 10 év távlatában létrejönne egy európai összehasonlításban is kiemelkedő kulturális szövet, az Andrássy-negyed." Ebben a negyedben kiemelt szerepet kapna az Ötvenhatosok tere. Itt létesülne a Szépművészeti Múzeum új épülete is. Arra a kérdésre, hogy milyen forrásból és mikor képzeli el ezt a mai árakon is több tíz milliárdos projektet, nem beszélt az államtitkár. (A 2014-es uniós költségvetésben valószínűleg Budapest már nem kaphat fejlesztési forrásokat.)

Arra a felvetésünkre, hogy vajon milyen tervek, hatástanulmányok, urbanisztikai elvek alapján döntött a kormány, az államtitkár nem adott konkrét választ. Azt azonban világossá tette, személy szerint jobban pártolja a föld feletti, mint a föld alatti építkezéseket, és New York felhőkarcolói által kirajzolt sziluettet emlegette.

Vajon kik dolgozzák ki a grandiózus koncepciót, hangzott el egy másik kérdés: Szőcs szerint a miniszterelnök őt bízta meg a feladattal, és ő Baán László főigazgató mellett jeles építészeket is bevon majd. De hogy pontosan kiket, s hogyan működik ez a testület, milyen jogosítvánnyal rendelkeznek a tagjai, nem tudtuk meg.

Ha már a napi realitásokra nem kaptunk választ, az iránt érdeklődtünk, milyen víziója van az államtitkárnak az Andrássy-negyedről. Kiderült, itt erősebb Szőcs Géza, felvetette például, hogy ide költözhetne a Néprajzi Múzeum is, de gyorsan hozzátette, ez csak egy személyes ötlet. Aztán jött a következő, a rosszul megközelíthető Budai Várból a Városliget szélére költözhetne a Nemzeti Galéria, vagy lehetne fotográfiai múzeum, esetleg alagút a Szépművészeti és a Műcsarnok között, el lehetne terelni a Hősök tere forgalmát... Tehát bármi megvalósítható, csak a minden fórum által jóváhagyott, startrakész földalatti bővítés nem.

Mi ekkor már fejben több száz milliárd forintnál tartottunk, megkérdeztük tehát, honnan lesz rá forrás? Az államtitkár szerint a múzeumok elköltözésével értékes épületek szabadulnak fel, melyek így maguk teremtik meg a fedezetet. Ezután már nem kérdeztünk mást Szőcs Gézától, elképzeltük, ahogy forint milliárdokért megvásárolják a külföldi befektetők a Budai Várat és az egykori Kúriát, hogy luxusszállót és plázát rendezzenek be benne. Ugyanis, ha esetleg kormányzati funkciót, vagy más közfunkciót kapnának ezek az épületek, vajon hogy jelenne meg az anyagi haszon?

Mások viszont megkérdezték például, ha már lázas építkezés kezdődik az egykori Felvonulási téren, nem akarja-e a kormány felhasználni ezt a mostanában sokat támadott '56-os emlékmű eldózerolására? Szőcs kifejtette, neki személy szerint nem tetszik az emlékmű, bár úgy látja az emberek mára "beletörődtek" létezésbe.

Neki saját '56-os emlékműterve van, a jelenlegit pedig legszívesebben a szoborparkban látná. (Ebben egyetért a Jobbikkal, igaz, Tarlós Istvánnal nem). A Szoborpark eddig a diktatúra szobrait fogadta be, úgy tűnik most a demokrácia emlékeivel is gazdagodni fog...

Szóba került a Sztálin szobor építése miatt lebontott Regnum Marianum templom újraépítése is, amire Szőcs felmutatott egy néhány oldalas mappát, mondván, abban már szerepel a templom felépítése. Telefonon felhívtuk Tarlós István főpolgármestert is, aki elmondta, a templom visszaépítése szerepel az ő elképzelései között, ám a pontos helyet nem tudta megnevezni. Az '56-os emlékműről nem egyeztettek az államtitkárral, a szoborról nincs véleménye a főpolgármesternek, (úgy tűnik, azt azért nem szeretné, ha szobordöntőként emlékeznének rá), ám a Szépművészeti "elé" épített föld alatti bővítmény neki sem tetszett, így egyetért a kormány döntésével.

Baán László főigazgató elmondta, hogy az uniós forrást kormányhatározattal bármely közép-magyarországi régióban megvalósuló turisztikai célú beruházásra elkölthető. Igaz 2013-ig meg kell valósulnia a beruházásoknak. Baán ugyanakkor hangsúlyozta, ez a forrás nem használható fel a múzeum rekonstrukciójára, melyre összesen 15 milliárd forint kellene.

Nem hangzott el a sajtótájékoztatón, de vélhetően nem Szőcs döntött a kérdésben, hanem valószínűleg a miniszterelnök. Bizonyára annak eldöntésével sem fárasztják az államtitkárt, hogy melyik turisztika projekt ölébe hulljon az önrésszel együtt majd' négy milliárd forint. A szorító határidők miatt bizonyára nem lesz idő holmi pályáztatásra, marad a kézi vezérlés.

S, hogy Baán László fegyelmezetten tudomásul vette a döntést, azt nem csak politikusi vénája diktálta, hanem azt is, kárpótlásul neki adták a nagy ívűvé kinövő koncepció kidolgozását, mely jelenlegi formájában ugyan nesze semmi fogd meg jól, ám ki tudja, ha sikerül tartalommal megtölteni, lehet, hogy egyszer pénz is lesz rá.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!