Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Cukorár-kommandó

Népszava|2011. márc 5. 05:54
[A+ A-]
Azonnali vizsgálatot rendelt el cukor-ügyben Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter - közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára pénteken.
A vidékfejlesztési miniszter azért utasította a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt (MGSZH) a vizsgálat lefolytatására, hogy tisztázódjon, vajon a cukoripar minden piaci szereplője helyes piaci magatartást tanúsított-e az utóbbi időben. Czerván György hozzátette: cukor-ügyben várhatóan már a jövő héten uniós szinten is döntéseket hoznak a gondok enyhítése érdekében. Mintegy 300 ezer tonna cukor importját teszik lehetővé az Európai Unión kívülről, várhatóan vámmentesen. Emellett további 500 ezer tonna, az unió belső piacán megtalálható cukormennyiség eladását engedélyezik a korábbi kvóta fölött.

Az elmúlt két hétben drámai mértékben drágult Magyarországon a finomított cukor. A kiskereskedelemben egy kilóért 300 forintot, de van ahol már ennél is magasabb árat kérnek. A hazai fogyasztás évente valamivel több, mint 300 ezer tonna. Magyarország egyetlen megmaradt üzeme, a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyári a kvótának megfelelően 105 ezer tonnát állít elő. A zrt. által forgalmazott cukor egy része is import, mint ahogyan a szükségletek kétharmadát is külföldről elégítik ki a kereskedők. A magyarországi árak ugyan valóban magasabbak a legtöbb környező országhoz képest, de a világpiacon is cukorhiány van. Ennek okai között az szerepel, hogy Ausztráliában a rendkívüli időjárás okozta árvizek miatt kétmillió hektáron pusztult ki a cukornád, Brazíliában pedig a magas kőolajárak kivédésre, a cukornádból bioüzemanyagot készítenek, s így a szokottnál jóval kevesebb nádcukor jut exportra.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!