Előző
Következő
új cikk

Külföld

Alig nagykorú az amerikai szarvasgomba-király

Független Hírügynökség|2011. márc 9. 12:28
[A+ A-]
Még nincs 19 éves az Egyesült Államok egyik legújabb "szarvasgomba-mágnása", Ian Purkayastha. Az indiai apától és amerikai anyától származó fiú már két éve a PAQ Gubbio nevű olasz szarvasgomba termelő cég észak-amerikai kereskedelmi igazgatója volt, nem sokkal később pedig - érettségije után - szüleivel Arkansasból New Jersey-be költözött, mert még közelebb akart kerülni a tűzhöz.
"Fayetville-ben mindössze három jó étterem volt, ezért akartam nagyobb városba menni" - mondta az AFP francia hírügynökségnek, azt is hozzátéve, hogy az Egyesült Államokban sokáig nem lehetett kapni "európai stílusú" szarvasgombát.

A tinédzser minden héten két-három hajórakománynyi árut felügyel, igaz, ez nem teli hajókat jelent, hanem hetente - szezontól függően - húsz-hetven kilogrammnyi anyagot. "Az általam felügyelt áru hetven százaléka friss szarvasgomba, harminc százaléka pedig szarvasgomba-olaj vagy vaj" - mondta az évi másfél tonna méregdrága fűszernövényt forgalmazó fiatalember.

A PAQ Gubbio elnöke, Emanuele Musini egy 2008-as ételkiállításon találkozott Ian-nel, az akkor tizenhat éves fiú épp saját vállalkozását, a Tartufi Unlimitedet mutatta be. "Az interneten vette és adta el a szarvasgombát, és annyira ismerte a terméket, hogy gondoltam, bevállalom a kockázatot az alkalmazásával. A fiú egy zseni" - mondta róla főnöke.

Ian kezdetben szülei lakásában tárolta az importált gombát, s már első évében fontos és híres New York-i éttermeket sikerült meggyőznie a vásárlásról, köztük az Egyesült Államok hét három Michelin-csillagos vendéglőjéből hármat, a Per Se-t, a Danielt és a Jean-Georges-ot. Ma már az olasz cég exporttevékenységének negyven százaléka irányul az Egyesült Államokba.

A fűszernövény nagyon érzékeny, mindössze hét napig marad frissen, utána fagyasztani kell, de ezzel veszít csillagászati értékéből. Ian első üzletéről azt mondta, Franciaországból vásárolt a neten fél kilogrammot 150 dollárért (kevesebb mint harmincezer forintért), és hatszoros áron adott túl rajta szülővárosa éttermeiben.

A szarvasgombát leginkább Franciaországban, Olaszországban és Romániában termelik, speciálisan kiképzett kutyákkal túratják ki a földből. A nyáron termő fekete szarvasgomba kilója kétszáz dollárba (39 ezer forintba) kerül, a téli fehérért viszont elkérhetnek kétezret (390 ezer forint) is. Az ifjú szarvasgomba-szakértőt egyébként kirúgták az egyetemről is, mert nem ment el vizsgázni. Ugyanis épp egy oregoni szarvasgomba fesztiválon kellett részt vennie.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!