Előző
Következő
új cikk

Belföld

Michelin csillag: megvan a második!

Népszava|2011. márc 17. 05:22
[A+ A-]
A gasztronómia Oscar-díjának is nevezik a Michelin-csillagot, amelyet Magyarországon másodikként a budapesti Onyx étterem kapott meg. A rangos nemzetközi díj értékét csak növeli, hogy a kitüntetett étterem főleg hazai alapanyagokból, magyaros ételeket kínál. Tavaly a szintén budapesti Costes volt az első hazai vendéglő, amely kiérdemelte a világhírű Michelin Guide elismerését.
Meglepetésként érte az Onyx étterem csapatát is a Michelin csillag, bár titkon azért reménykedtek benne, hogy egyszer kiérdemlik. Mégis, a Michelin Guide megjelenésének napjáig, a hét közepéig semmi nem szivárgott ki a rendkívül szigorú zsűri döntéséről. A gasztronómia világában az első számú útikalauznak számító Michelin katalógus szakértői titokban keresik föl a kiszemelt éttermeket és a konyha teljesítménye mellett értékelik a kiszolgálás minőségét, de még a belső megjelenést, az enteriőrt is. Az étterem csapata a műszak végén pezsgővel ünnepelte a nem minden napi eseményt.

Az Onyx alapítói hét éve határozták el, hogy lehetőleg hazai alapanyagokból, a magyar konyha ízeit kínálják a vendégeknek. Az étterem négy éve nyílt meg és sok patinás versenytársat megelőzve érdemelte ki másodikként a Michelin-csillagot. Az első díjat egyébként tavaly, a Sziget Fesztivál főszervezője, Gerendai Károly társtulajdonosként üzemeltetett étterme, a Costes kapta.

"Amikor megnyitottuk az Onyxot, az volt a legfontosabb számunkra, hogy végre legyen egy jó magyar étterem, és örömmel mondhatom, az elmúlt években már jó néhány hasonlóan kitűnő vendéglátóhely nyílt a fővárosban és az országban" - nyilatkozta lapunknak Pintér Katalin ügyvezető igazgató. A gasztronómiai szakember nem titkolta, fokozatosan javul a magyar alapanyagok minősége, de azért még gyakran Nyugat-Európából hozatják a marha, a borjú, vagy a bárány húst. Az ügyvezető igazgató elmondta, nem igaz, hogy a magyaros konyha egyet jelent a zsírban tocsogó, paprikától vöröslő, rántással készülő nehéz étkekkel.
Mi a nemzetközi konyha mellett a "magyar evolúciót", vagyis az egészséges hazai ízeket kínáljuk, kizárólag friss alapanyagokból.

Kevesen tudják, de a XIX. századig a magyar konyha sokkal egészségesebb volt, mint amit ma annak nevezünk - jegyezte meg Pintér Katalin. A Michelin-csillagos étterem igyekszik megtisztítani a magyar ételeket azoktól a hozzávalóktól, anyagoktól, amelyek feleslegesen rakódtak rá, és felelősek a sok zsiradékért a testünkön.

Ezekre az erőfeszítésekre azért is szükség van, mert a közhiedelemmel ellentétben a világban alig, vagy egyáltalán nem ismerik a magyar konyhát, de az ilyen nemzetközi rangú elismerések, mint a Michelin-csillag, talán segítenek abban, hogy egyre többen kedveljék meg a magyar ételeket - tette hozzá Pintér Katalin.

Az Onyx elsősorban a hazai vendégekre számít, de arra is felkészültek, hogy a rangos elismerés egyre több külföldit is Magyarországra, Budapestre vonz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!