Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Fischer Ádám: Vetettem, de nem arathattam

Népszava|2011. márc 25. 06:31
[A+ A-]
Fischer Ádám a Facebookhoz hasonló angol nyelvű információs portált indít, melyen elsősorban a rasszizmus ellen harcoló művészek számára akar nyilvánosságot teremteni, a gondolatok cseréjére.
A világhírű karmester a Magyar Helsinki Bizottságban beszélt terveiről. Nemrégiben Brüsszelben az Európai Bizottságnak a diszkrimináció és a rasszizmus ellen nyújtott be indítványt, s most reagált azokra a vádakra, miszerint nem helyes, ha magyar értelmiségiek külföldön fejtik ki negatív véleményüket hazánkról. A karmester hangsúlyozta, a magyarországi rasszizmusról nem csupán magánvéleményét közölte az Európai Bizottsággal, hanem a Magyar Helsinki Bizottság álláspontját is. "Nem csupán a magyar helyzetre reagálunk, jövőre, a dán elnökég idején a muzulmánok elleni ottani atrocitásokról fogunk beszélni" - hangsúlyozta a művész. Fischer Ádám reagált Bayer Zsoltnak a Magyra Hírlapban megjelent Schiff Andrást támadó cikkére is.

Szerinte felháborító a Fidesz-vezetés kettős kommunikációja a publicista működésével kapcsolatban. Míg külföldi partnereiknek értésére adják, mennyire viszolyognak Bayertől, idehaza nem ezt mondják ki, sőt kitüntetik. "Arra az előítéletre erősít rá mindez, hogy Magyarországon nincs tömegbázisa egy konzervatív néppártnak, ezért kell nyitva maradnia a Fidesznek a vállalhatatlan szélsőségek felé." Bayer megtűrése tehát egy racionális, taktikai érdekek által vezérelt politikai húzás Fischer szerint. "A mi feladatunk egy olyan társadalmi hangulat kialakítása lenne, mely ezt a politikát nem fogadja el. Ha egy politika a politikusok számára már nem kifizetődő, azonnal abbahagyják" - vélekedett a művész.

Fischer Ádám zenei terveiről elmondta, találkozott Káel Csabával, a Müpa új igazgatójával, aki biztosította róla, hogy az intézmény folytatni szeretné a Wagner Napokat, bár vannak még finanszírozási kérdőjelek. Az Operaházból való szeptemberi távozásáról elmondta: "Nem személyes jellegűek voltak Győriványi-Ráth Györggyel a vitáink, inkább filozófiaiak. Amit én elkezdtem, az több év múlva érett volna be, számtalan folyamat indítottam el, ami törvényszerűen megszakadt az új vezető belépésével, hiszen tőle azt várta a politika, hogy gyors eredményeket mutasson fel. Úgy érzem magam, mint aki vetett, de nem aratott" - hangsúlyozta a karmester. Szerinte nem áll meg az a vád, miszerint a Bolygó Hollandi című opera nem volt előkészítve.

Mint emlékezetes, az opera bemutatóját szereposztási és finanszírozási előkészítetlenségre hivatkozva törölte az Operaház vezetése a vezető karmesteri státuszáról való lemondás után. Hogy tőle mit várt a politika? "Világszínvonalat, de megelégedett volna azzal is, ha azt mondom, hogy már elértük." Szerinte a társulati és a repertoár rendszer foglya ma is az Operaház, holott a zenei világ évszázadok óta globális, aki itthon ragad, lemarad - vélekedett a művész, hozzátéve: az Operaháznak be kell kapcsolódni ebbe a nemzetközi áramlásba.
Kérdésünkre, hogy fellép-e az Operaházban, azt válaszolta, a közeljövőben nem. A miértre úgy fogalmazott: "Lehet, hogy önző szempont, de azt a kevés alkalmat, amikor idehaza lépek fel, inkább a sokkal jobb, modernebb akusztikájú Müpában töltöm, ahol jobban átjön az általam megfogalmazott művészi üzenet."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!