Előző
Következő
új cikk

Külföld

Líbia - A NATO beszáll a légtérvédelembe

Független Hírügynökség|2011. márc 25. 07:47
[A+ A-]
A NATO erői biztosítják a líbiai légtér zárlatát a "polgári lakosság védelmében" - erről állapodtak meg csütörtökön az észak-atlanti szervezet tagországai. A döntés szerint azonban a NATO katonái a Moamer Kadhafi csapatai elleni katonai akciótól egyelőre távol maradnak.
A tagországok között több napig tartottak az egyeztetések, mivel Törökország ellenezte a nemzetközi koalíció akcióit a Kadhafi-rezsim ellen. A szövetség azonban végül úgy döntött, hogy biztosítja Líbia fölött az ENSZ-felhatalmazással létrehozott repüléstilalmi zónát - jelentette be csütörtök este Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára.

A 28 tagú szövetség repülőgépei felhatalmazást kapnak arra, hogy távol tartsák a levegőtől a líbiai vadászgépeket, amelyeket szükség esetén - azaz önvédelemből - le is lőhetnek. A Moamer Kadhafi tankjai és tüzérsége elleni, hat nappal ezelőtt kezdődött támadások azonban továbbra is a Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok által irányított szövetség kezében maradnak.

A két akció összevonásáról, és NATO-irányítás alá helyezéséről a hétvégén folytatódnak a tárgyalások, és várhatóan hétfőn, vagy kedden születhet döntés az ügyben - közölték az AFP diplomáciai forrásai. "Egy, a polgárok megvédésére irányuló, szélesebb nemzetközi akcióban vállalunk szerepet. Lesznek koalíciós műveletek és lesznek NATO-akciók" - fogalmazott Rasmussen.

A NATO szerepvállalásáról szóló döntést múlt hétvége óta próbálták meghozni a tagállamok. A lassú döntéshozatal oka az volt, hogy míg egyes tagországok - az Egyesült Államok, Norvégia, Dánia - sürgették, hogy a katonai szövetség vegye át az irányítást, addig Törökország ellenezte a katonai beavatkozást. Franciaország pedig úgy vélekedett, hogy ha a NATO veszi át a hadműveletek irányítását, annak negatív hatása lesz a nyugati országokkal szövetséges arab államokban. Nicolas Sarkozy francia államfő ezért csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy ha a NATO át is veszi majd a katonai vezetést, az akció politikai irányításának a koalíciónál kell maradnia.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!