Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Feltalálót ünnepel a Google nyitóoldala

Független Hírügynökség|2011. márc 31. 10:07
[A+ A-]
Robert Bunsen német vegyészt és feltalálót ünnepli csütörtökön a Google. A kereső nyitóoldalának speciális logója ezúttal a Bunsen-égő névadójára emlékeztet születése 200. évfordulója tiszteletére.
A Google magyar és angol nyelvű változatának nyitóoldalán a megszokott logo helyett csütörtökön egy színes grafika látható, rajta laboratóriumi eszközökkel. A képpel Robert Bunsen kémikus és feltaláló előtt tiszteleg a cég, aki 200 éve, 1811. március 31-én született.

Ha a képre kattint a felhasználó, onnan azonnal eljut a kémikusról elnevezett Bunsen-égőről szóló cikkekhez, amelyek megtalálhatók az interneten. Ezekből kiderül, hogy Robert Bunsen
"német kémikus volt, aki az elektromágneses sugárzás látható színképének vizsgálata során fölismerte a spektroszkópia több fontos törvényét. Kirchhoff német vegyésszel közösen dolgozott a színképvizsgálatokon. Ők fedezték föl a céziumot és a rubídiumot. Bunsen kifejlesztett néhány gázanalitikai és fotokémiai módszert. Ő tökéletesítette a róla elnevezett égőt, amelyet Michael Faraday talált fel".

A Bunsen-égő a leggyakrabban használt "városi gázzal táplált laboratóriumi gázégő, amelyben a gázhoz levegő keveredik; igen magas hőmérsékletű lángja halványkék színű és nem világít". A cikkek egy része azonban azt írja, hogy az égőt valójában Michael Faraday találta ki, de Robert Bunsen tökéletesítette.

A Google mindennap készít egy speciális logót, úgynevezett doodle-t történelmi események, tudósok, művészek vagy jeles napok tiszteletére. Némelyik doodle-t egyszerre lehet látni a nyitóoldalon az egész világot, másokat csak meghatározott országokban. Magyarországon legutóbb március 15-én, a nemzeti ünnep alkalmából készült speciális logo a nyitóoldalra a Nemzeti Múzeum képével.

A speciális logók listája 1998 óta: http://www.google.com/logos/

Lájkoljon minket a Facebook-on is!