Előző
Következő
új cikk

Belföld

Már az indulásnál sokat gyengült a vád

Népszava-összeállítás|2011. ápr 8. 05:09
[A+ A-]
Mind Gál György elsőrendű, mind pedig Hunvald György másodrendű vádlott tagadta bűnösségét a tegnap a vádirat ismertetésével - átpolitizált hangulatban - kezdődött perben. Az ügyészség szerint viszont ők - illetve részben a per még tucatnyi vádlottja - felelősek azért, hogy kerületi tulajdonú ingatlanok értékesítése miatt mintegy 600 milliós kár érte az erzsébetvárosi önkormányzatot.
Az "ingatlanpanama" vádirat szerinti fő haszonélvezője és ötletgazdája viszont nem gyanúsított, hanem a vád tanúja - vélhetően alkut kötöttek a hatóságok a modellt részletesen feltáró vállalkozóval.

Zárt tárgyalás, államtitok, több százmilliós károkozás, színlelt szerződések, bűnszervezetben elkövetett önkormányzati vagyon áron alul történő magánkézbe adása és több, egykor prominens kerületi vezető a vádlottak padján - így foglalható össze az erzsébetvárosi "ingatlanpanama" első tárgyalási napja. A 121 oldalas vádirat több órán át tartó felolvasásával kezdődött pert sokan emlegetik "Hunvald-ügyként", holott Hunvald György volt MSZP-s polgármester csak a másodrendű vádlott, a vitatott ügyletek vádirat szerinti fő haszonélvezője és ötletgazdája, Nagy György viszont nem gyanúsított, hanem a vád tanúja - vélhetően vádalkut kötöttek a hatóságok a modellt részletesen feltáró vállalkozóval. Ez nem derült ki, mert az ügyész kérésére elrendelt mintegy tízperces zárt tárgyaláson a sajtó képviselői nem lehettek jelen. Egyesek hírek szerint ezen a vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség Nagy György "vádalkuját" érintő iratokat ismertetett, míg más vélemények szerint olyan titkosszolgálati jelentéseket, amelyek a legmagasabb közjogi méltóságok szerepét taglalják.

A vádirat - melyhez mintegy 46 ezer oldalnyi nyomozati anyagot csatoltak - 17 erzsébetvárosi önkormányzati ingatlannal kapcsolatos ügyletet tárt fel. Ennek lényege szerint az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke, az elsőrendű vádlott Gál György ingatlanonként 20-30 millió forint vesztegetési pénzt kérve közreműködött abban, hogy az önkormányzat egy, az üzletben érdekelt vállalkozói csoport érdekkörébe tartozó cégeknek, a valódi tulajdonosok "strómanjainak" adja el az épületeket, bérlakásokat. Hunvald György polgármesterként volt a vádirat szerint az ügy szerplője, mert nemcsak tudomással bírt minderről, hanem az ügyészség álláspontja szerint segítette is az "ingatlanpanamát". Méghozzá azzal, hogy a Gál által - a szintén vádlott értékbecslő segítségével - valótlan becsléseket készíttetett, melyekkel aztán Hunvald megtévesztette a képviselő-testületet, melynek tagjai hét ingatlan értékesítését jóvá is hagyták. Az ügyészség szerint áron alul, így a kerületet 603 millió forint kár érte. Másik három esetben csak megkísérelték az értékesítést, ám az ügyletek végül nem jöttek létre, így ezekben csak károkozás kísérlete történt, összesen 1,7 milliárd forint értékben. A vád szerint az ügyletsorozatban való közreműködéséért a strómanjai által vezetett cégekhez került, majd jelentős felárral továbbadott ingatlanok fő haszonélvezője, Nagy György összesen 366 millió forinttal fizette le Gált.

Más bűncselekményekkel is megvádolták Hunvald Györgyöt és társait. A többi között azzal, hogy fiktív tanácsadói- illetve munkaszerződések megkötését végezték el, barátoknak, ismerősöknek és rokonoknak nyújtva - érdemi munkavégzés nélkül - rendszeres jövedelmet önkormányzati forrásból. Hivatali mobilszámok jogellenes használatával Szabó Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselőt is megvádolták, mondván: nyolc év alatt így összesen több, mint hatmillió forintot telefonált el közpénzből.

A rövid zárt tárgyalás után ismét nyilvánosan folytatódó tárgyaláson a Fővárosi Bíróságon a legtöbb vádlott - közöttük Hunvald György, Gál György és Szabó Zoltán - ártatlannak vallotta magát. Ha a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyja a Fővárosi Bíróságnak a tárgyalás előkészítésekor hozott végzését, a 25 terhelttel indult ügy vádlottainak száma kilenccel kevesebb lehet. Ugyanis 13 vádlott esetében az okirathamisítás vádja a bíróság szerint már elévült - közülük azonban négy személyt mással is vádol az ügyészség, így ők akkor is vádlottak maradnak, ha az ügyészség fellebbezése ellenére a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyja a bíróság megállapítását. Az öszes terhelt közül jelenleg csak Gál György és Hunvald György van előzetes letartóztatásban - őket bilincsben, vezetőszáron kísérték a tárgyalóterembe.

Mindketten egyelőre előzetesben maradnak: Gálnál csaknem két és fél, míg Hunvald esetében is több mint két éve van érvényben ez a legszigorúbb kényszerintézkedés. A velük szemben halmazatban kiszabható büntetés maximuma 15 év. Gál György esetében egyébként nemrég a magyar jogtörténetben példátlanul magas, százmillió forintos óvadékot állapított meg a bíróság - ha ezt letette volna érte valaki, már házi őrizetben lehetne. Hunvald nem élt ezzel a lehetőséggel, mert védője szerint "nincs abban az anyagi helyzetben". Az előzetesben töltött időt azonban ő is sokallja. Sőt a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul. Korábban lapunknak azt mondta: "több strasbourgi ítélet súlyos kártérítésre kötelezte Magyarországot, amiért a bűncselekmény tárgyi súlyával indokolták a hatóságok az előzetest". Megjegyezte, "egy rablógyilkost is kiengednek az előzetesből egy év után", ráadásul az EU is azt szorgalmazza: előzetesben csak kivételes esetben kell hosszabb időn át tartani bárkit, mert a jogerős ítéletig mindenkit megillet a szabad védekezés joga. Azt is mondta korábban: a bíróság előtt végre lesz lehetősége cáfolni az ellene felhozott vádakat. A per jövő héten kedden egyelőre Gál György meghallgatásával folytatódik, az utána következő 2-3 tárgyalási napot viszont már a volt MSZP-s polgármester meghallgatására szánja a büntetőtanács.

Fideszes szálak: Czibula, Kékessy, Lipcsey

Három személy is "fideszes szálként" kapcsolódik az erzsébetvárosi ingatlanügyhöz. A perben azonban - jelenleg - egyik sem gyanúsított. A volt kerületi Fidesz-alelnök, Czibula Csaba ügyét például elkülönítették a most folyó pertől, de neve többször felbukkant a vádiratban, azzal a megjegyzéssel, hogy jelenleg is Mexikóban bújkál. Czibulát az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy 2003-2004 között képviselőként, bizottsági tagként - szavazataiért - többször kapott néhány millió forintot a Gál György által átvett vesztegetési pénzekből. Czibula már Gál 2008 novemberi őrizetbe vételét követően előbb Horvátországba, majd Mexikóba szökött. Az európai és nemzetközi elfogatóparancs ellenére hiába tesz az Interpolon keresztül folyamatosan kísérletet az ügyészség a gyanúsított kiadatására, eddig nem jártak sikerrel, mivel a közép-amerikai országgal "nem túl rugalmas a bűnügyi együttműködés".

Két másik gyanúsított sorsa a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésétől függ: Kékessy Geroge Sándor egyike a kilenc vádlottnak, akiknél a vád a bíróság szerint már elévült. Az első Orbán-kormány párizsi nagykövete, Kékessy Dezső fiának cége, a Promoplan Kft. több erzsébetvárosi ingatlanértékesítésnél feltűnt. (Nemrég apja neki adta át tulajdonrészét a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-ben.) Az ifjabb Kékessynek közös cége is van a mostani per másik - elévülés miatt szintén kérdéses státuszú - vádlottjával, Lipcsey György Imrével. Utóbbi férfi nemrég került kínos helyzetbe, mikor kiderült, hogy az ingatlanügy vádlottja - ezért március végén lemondott a tavaly őszi önkormányzati választáson Fidesz-színekben elnyert tiszafüredi képviselői mandátumáról, továbbá a térség fejlesztési tanácsának alelnöki posztjáról is. A Lipcsey és a Kékessy család közeli rokonságban is áll egymással.

Zárolt vagyonok

Kártérítésként több százmillió forintra jelentette be polgári jogi igényét az ingatlanügy "sértettje", a VII. kerületi önkormányzat. A helyhatóság jogi képviselője nyolc vádlott esetében látta indokoltnak a zár alá vételt. Ismert, többek esetében az ügyészség javaslatára a nyomozati bíró már korábban bűnügyi zár alá vonta a Hun­valdhoz köthető vagyontárgyak egy részét. Először három ingatlant - egyik Hunvald felesége, másik kettő gyermekei nevén van - és két autót, valamint egy kisebb összegű bankszámlát vettek zár alá. Később lefoglaltak még négy autót és egy Cessna C-500-as kisrepülőgépet. Gálnál zár alá vontak korábban életbiztosításokat 60 millió, valamint két horvátországi ingatlant összesen 40 millió forint értékben.
A köznyelvben vagyonelkobzásként ismert intézkedés akkor nem terjedt ki minden vagyontárgyra, mert az ügy nyomozati szakában csak azokat lehetett zár alá vonni, melyek a gyanú szerinti bűncselekményeket követően kerültek a gyanúsítottak birtokába. Polgári jogi igény esetén a zár alá vétel már teljes körű lehet. Ezt nyolc vádlottnál kérte az önkormányzat, a bírónő pedig mindegyikőjüknél el is rendelte a zárolást a kért összegre. Összegszerűen az első négy vádlott áll ezen lista élén: Gál esetében 604 millió, Hunvaldnál 455 millió, Kardosnál 31 millió, míg Kormos Lajosnál 600 millió forint és járulékai összegre rendelték el a zár alá vételt. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindegyiküknek lenne is ekkora vagyona.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!