Előző
Következő
új cikk

Külföld

Egy éles manőver okozta Gagarin halálát

AFP - FH|2011. ápr 8. 13:05
[A+ A-]
Valószínűleg egy éles manőver miatt halt meg Jurij Gagarin szovjet űrhajós, amikor 1968-ban gyakorlórepülést végzett egy vadászgéppel - közölte pénteken egy orosz tisztségviselő, titkosítás alól feloldott szovjet iratokra hivatkozva. Gagarin volt az első ember, aki ötven évvel ezelőtt kijutott a világűrbe. Halálának körülményeiről több elmélet is született, de biztosat máig nem lehet tudni.
Azt, hogy egészen pontosan mi okozta Gagarin halálát, nem tudta megállapítani a baleset kivizsgálásával megbízott szovjet bizottság - közölte a Kreml irattárának egyik magas rangú munkatársa. A bizottság vizsgálatának eredményeit tartalmazó, titkosítás alól feloldott iratok szerint egy meteorológiai ballon kikerülésére tett éles manőver a legvalószínűbb ok, ami miatt Gagarin repülőgépe lezuhant - közölte Alekszandr Sztyepanov.

A Gagarin történelmi repülésének ötvenedik évfordulója előtt nyilvánosságra hozott titkos iratok szerint azonban elképzelhető, bár kevésbé valószínű, hogy a balesetet okozó manőverrel Gagarin az első felhőréteg felső határát akarta elkerülni.

Gagarin 1968-as halála óta több elmélet is született a zuhanás körülményeiről: a pilótafülkében fellépett oxigénhiány, túl gyors süllyedés miatti ájulás és egy másik vadászgép csóvája okozta turbulencia is szerepelt a felvetett okok között. Az összeesküvések szerelmesei pedig szabotázst gondolnak az eset mögött, vagy azt, hogy földönkívüliek rabolták el az első embert, aki kijutott a világűrbe.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!