Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Szerveszkednek a családi vállalkozások

Népszava-információ|2011. ápr 11. 05:37
[A+ A-]
Tanácskozásra készül a családi vállalkozásokat tömörítő társaság. A családi vállalkozások előtt álló kihívásokról konferenciát rendező egyesület a legalább 50 munkatársat foglalkoztató, évi egymilliárd forintos árbevételt generáló családi vállalkozásokat fogja össze, 2010 februárjában alapították, fő célkitűzése, hogy a hazai családi vállalkozások kedvező pénzügyi és a jogi környezetben működhessenek.
Magyarországon az összes vállalkozás nagyjából 50 százaléka családi vállalkozás, Ausztriában ez a szám 85 százalék.

Az európai munkahelyek csaknem felét, az amerikaiak közel 80 százalékát családi cégek teremtik. Az európai országok GDP-jének 60 százalékát családi vállalkozások termelik, Magyarországon ez az arány 40-50 százalék, de pontos adatok nincsenek, most folynak ezt felmérő kutatások - mondta az origo-nak Rudas László, a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület alapító elnöke, a Rudas Holding alapítója, az Istenhegyi Magánklinika Zrt. elnöke.

Rudas szerint a családi vállalkozások szempontjából jelentős előrelépés, hogy a kormány eltörölte az örökösödési illetéket és az egyenes ági ajándékozáshoz kapcsolódó illetéket. "Ilyen szerencsés helyzetben csak az osztrák családi vállalkozások és még néhány nyugat-európai ország van...

Egy ilyen lépésnek köszönhetően ezek a vállalkozások a zökkenőmentes utódlás következtében több ezer munkahelyet tudnak megmenteni és teremteni, ami az egész társadalomnak jó" - állította.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!