Előző
Következő
új cikk

Belföld

Hunvald György a bíróságon: nem okoztam kárt

Népszava|2011. ápr 14. 14:15
[A+ A-]
Nem akart senkinek jogtalan előnyt juttatni, nem akart a kerületnek kárt okozni és nem is okozott - mondta vallomásában Hunvald Görgy az erzsébetvárosi ingatlanügy tárgyalásának folytatásán a Fővárosi Bíróságon. A volt MSZP-s polgármester szerint az ügyészség álláspontja "nem helyes", erről - bizonyítékok bemutatásával kívánja a várhatóan több tárgyalási napon át tartó vallomásában meggyőzni a bíróságot. Kövesse online a politikus vallomását!
15:17 - Kedden folytatják

Aprólékosan beszélt az első vádpontról Hunvald György, három órakor azonban véget ért a mai tárgyalás, kedden folytatják.

14:32 - Nem volt manipulált az értékbecslés

Téves az a logika, hogy az önkormányzatnak a lehető legmagasabb áron kellene eladnia az ingatlanokat, hiszen van a beruházónak egy haszonkulcsa, ami nélkül senki nem vállalkozna az épület megvásárlására - magyarázta Hunvald az áron aluli értékesítés vádjának szerinte képtelen voltát.

Az ügy egyik kulcsfigurájáról, az ingatlanok iránt érdeklődő külföldi befektetők közvetítőjéről, D. Eszterről vallomásában azt mondta, őt csak 2004. április végén ismerte meg, miközben egy sor, a vádiratban szereplő ingatlan értékesítéséről jóval korábban döntött az önkormányzat. Ezzel kívánta Hunvald bizonyítani azt, hogy "nem beszéltek össze" előre. Egyes, már eladott épületek kapcsán ugyan 2004 áprilisa után egyeztettek, de csak a szerződések végrehajtásáról. Hunvald - állítása szerint - nem tudott arról, hogy az épületeket megvásárló projektcégek üzletrészei hogy, mikor és miért cseréltek gazdát, de szerinte ez önmagában amúgy sem meglepő.

A volt polgármester kizártnak nevezte, hogy a befektetőket a testületi döntések, vagy az értékesítések előkészítése során ismerte volna. D. Esztert úgy jellemezte, mint közvetítőt, aki ír befektetőket képviselt, szerinte így működik ma is az ingatlanpiac. Arra a vádpontra, miszerint az elsőrendű vádlott Gál György bizottsági elnök az ő tudtával és segítségével az értékbecsléseket szándékosan alultervezték volna, azt mondta, az értékbecslések a piaci árat tartalmazták, még akkor is ha, - mint erre a szintén vádlott értékbecslő utalt is vallomásában - olyakor a piaci ár alsó határát vették is alapul bennük.

Kijelentette: nem tudott "manipulált" értékbecslésekről, és ennek ellenkezőjét szerinte egy vallomás vagy bizonyíték sem támasztja alá. Hunvald kitért arra a vádpontra is, miszerint ő tévedésbe ejtette a képviselő-testületet az ingatlanértékesítéseknél, hiszen tudott az ügyészség szerint arról, hogy vannak befektetők, akik az értékesített árnál többet fizettek volna az épületekért. A volt polgármester emlékeztetett arra is, hogy Gál György maga állította vallomásában, hogy "üzlettársa" D. Eszter vele sem osztotta meg, hogy mennyiért és kinek kívánja továbbadni az önkormányzattól a projektcégekhez került ingatlanokat. Hunvald feltette a kérdést: ha a közvetítő üzlettársa sem tudott erről, ő honnan tudott volna?

14:17 - Szakkérdés még a Hunvald-ügyben is

"Az ingatlan értékbecslése szakkérdés még a Hunvald-ügyben is" - jelentette ki a vád állításait cáfolva Hunvald György. (FH)

14:11 - Minden vádpontnál ismétlődő egy mondat

A más mellett bűnszervezetben elkövetett csalással vádolt egykori politikus a személyes bűnösségéről azt mondta, hogy "az a minden vádpontnál ismétlődő egy mondat", ami a bűnösségére utal az ingatlanértékesítésekkel összefüggésben, "nem alapul bizonyítékon", még akkor sem, ha ezt a vádirat "történelmi tényként" állítja.

Felhívta a figyelmet korábbi, sikertelen bizonyítási kísérletére, mikor az ügyészség nem rendelt ki ingatlanszakértőt a vádban szereplő értékesítések értékbecslései kontrolljára. Hunvald beszélt arról is: nem tudott arról, hogy olyanok is kaptak volna önkormányzati bérlakást, akik esetleg nem voltak jogosultak erre. Úgy vélte, minden kiutalásnak volt "létjogosultsága". A volt polgármester arra kérte a bíróságot, hogy ne a vádirat állításainak "sugalmazása", vagy a tanúvallomások, esetleg a telefonlehallgatási jegyzőkönyvek alapján, hanem a tények és az általa bemutatni kívánt bizonyítékok alapján döntsön.

Hunvald ezután a vitatott ingatlanértékesítések kapcsán részletes vallomásba kezdett.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!