Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Élhetőnek mondott bolygókat kutat egy hatalmas rádióantenna

AFP - FH|2011. máj 14. 11:56
[A+ A-]
Nyolcvanhat bolygón kutatja a földönkívüli élet jeleit mostantól egy nyugat-virginiai hatalmas rádióteleszkóp - jelentették amerikai csillagászok pénteken.
A hatalmas antenna ezen a héten állt rá a bolygók figyelésére, mindegyikről 24 órán keresztül gyűjt adatokat. A nyolcvanhat égitestet a NASA Kepler űrteleszkóp által az élet kialakulására alkalmasnak tartott 1 235 bolygó közül választották ki.

A SETI-projekt (Search for Extra Terrestrial Intelligence) a nyolcvanas évek közepe óta keresi földönkívüli intelligenciák nyomait. A szervezet áprilisban kénytelen volt leállítani az ötvenmillió dollárosra tervezett, 42 teleszkópból álló, ASA nevű projektjét, mert ötmillió dolláros hiánnyal küzd. Ezért kezdte most a nyugat-virginiai Green Bank teleszkóp célzottan gyűjteni az információkat a potenciálisan élhető bolygókról.

A világ legnagyobb mozgatható és legérzékenyebb rádióteleszkópjának elődjét 1988-ban ledöntötte egy szélvihar. A 7 700 tonnás szerkezetet 2000-ben adták át újra. A száz méter átmérőjű parabolaantenna másodpercenként egy gigabájt adat rögzítésére alkalmas.

A most vizsgálandó bolygókat felületi hőmérsékletük alapján választották ki, a nulla és száz Celsius-fok közöttieket kutatják.

A világ legnagyobb rádióantennája egyébként a Puerto Rico-i Areciboban van, de az égboltnak nem ugyanazt a felületét látja, mint a Green Bank teleszkóp - mondta Dan Werthimer fizikus, a projekt vezetője. Az Arecibo elsősorban a Naphoz hasonló csillagokra és a hozzájuk közeli bolygókra koncentrál. A Green Bank rádióteleszkóp viszont az Arecibonál háromszázszor nagyobb frekvenciatartományt tud vizsgálni, ez azt jelenti, hogy egy nap alatt annyi adatot gyűjt be, mint a nála nagyobb, de nem mozgatható Puerto Rico-i objektum egy év alatt.

A héten kezdett projekt egy év múlva ér véget, az adatok feldolgozásába pedig egymillió SETI@home userekenek nevezett amatőr csillagászt is bevonnak, ők saját otthoni számítógépeiken vizsgálják majd át az űrből jövő zajokat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!