Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Rogán a rendszámbiznisz ellen

Népszava-információ|2011. máj 17. 05:52
[A+ A-]
Akinek állandó lakcíme van Magyarországon, az nem járhat külföldi rendszámú autóval - egyebek mellett ezt szeretné bevezetni Rogán Antal. A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke még tavasszal el is fogadtatná az új szabályokat.
Jellemzően szlovák, román rendszámú autók közlekednek a hazai utakon, de egyre gyakoribb a német, s már megjelent az amerikai, sőt az indonéz is. Egy kisebb város éves költségvetését, nagyjából 15 milliárd forintot veszít azon a magyar költségvetés, hogy egyre többen külföldön helyezik forgalomba itthon vásárolt autójukat. Az elmúlt években sorra alakultak azok a cégek, amelyek ennek intézését vállalják.

Egy közepes kategóriájú autónál egy-két millió forintot, egy luxuskocsinál már ennek többszörösét is megspórolhatja a tulajdonos, aki gyakran nem is itthon veszi meg járgányát. A fő "bűnös" mégis a magas regisztrációs adó, ami magyar sajátosság. De drágább itthon a biztosítás, magasabb és nem visszaigényelhető az áfa, s gépjárműadót is fizetni kell.

További "haszna" a külföldi rendszámnak, hogy a különféle közlekedési szabálysértésekért, "ingyen" parkolásért járó büntetéseket nemigen tudják behajtani.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!