Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Leválthatják Alföldi Róbertet

nepszava.hu/MTI|2011. máj 23. 16:36
[A+ A-]
Vizsgálatot indított és május 23-ra a minisztériumba rendelte Alföldi Róbertet Réthelyi Miklós a Nemzeti Erőforrása Minisztérium tárcavezetője. A miniszter azt kívánja tisztázni, hogy a Nemzeti Színház igazgatója mit felelt arra az újságírói kérdésre, hogy 12 éves gyerekekkel is megnézetné-e Az ember tragédiája előadását. Pörzse Sándor jobbikos képviselő szerint Alföldi azt mondta, hogy "meg bizony, önnek pedig kívánok ilyen orális szexet egész életében".
"Meg bizony, önnek pedig kívánok ilyen orális szexet egész életében" - Pörzse Sándor jobbikos képviselő szerint ezt mondta Alföldi Róbert a hétvégén arra az újságírói kérdésre, hogy egy 12 éves gyerekkel is megnézetné-e Az ember tragédiája című előadást. Pörzse Sándor már múlt héten is kifogásolta a darabot mondván, abban orális és gruppenszex-jelenetek vannak.

Réthelyi Miklós miniszter múlt héten még megvédte a Nemzeti Színház előadását, most viszont úgy fogalmazott: ha bebizonyosodik, amit Pörzse állít, s Alföldi Róbert valóban ezt felelte az újságírónak, akkor a színház vezetője méltatlanná válik egy nemzeti intézmény vezetésére. A tárcavezető vizsgálatot indított, május 23-ra pedig berendelte Alföldi Róbertet a minisztériumba.

Pálffy: verbális nemi erőszakot követett el Alföldi Róbert

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) változatlanul és következetesen követeli Alföldi Róbert azonnali távozását a Nemzeti Színház éléről. Pálffy István, a kisebbik kormánypárt frakciószóvivője az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: emberileg is megbukott a Nemzeti Színház igazgatója.

"Alföldi Róbert legutóbb az emberi méltóságot súlyosan sértő, kulturálatlan módon, "verbális nemi erőszakot" követett el egy újságírónőn" - fogalmazott a szóvivők, aki kiemelte: azután, hogy bebizonyosodott, Alföldi Róbert nemzetpolitikai és kultúrpolitikai szempontból is súlyos károkat okoz a Nemzeti élén, és nem való a teátrum vezetésére, most méltatlan magatartást is tanúsított.

Pálffy István szerint az igazgató újabb botránya igazolja, hogy nemcsak nemzeti vagy kulturális szempontok szerint alkalmatlan a tisztség betöltésére, de a legalapvetőbb emberi erkölcsi mérce alapján is. Olyan durva sértést, mint amilyet Alföldi Róbert nyilvánosan megengedett magának, egyetlen a közönségért, a közösségnek dolgozó, a köz pénzén fizetett intézményvezető sem követhet el - fogalmazott a szóvivő.

Hozzátette: egyértelműen tudni kívánják, hogy Alföldi Róbert cinizmusára és önteltségére mi a kultúráért felelős államtitkár válasza, ugyanis a kulturális politikának elválaszthatatlan része a Nemzeti Színházzal kapcsolatos művészeti irány és személyi garanciák kijelölése, amivel eddig ezzel az államtitkár adós maradt.

A Fidesz-frakció hétfőn közleményt juttatott el az MTI-hez a témában, amelyben azt írták, hogy méltatlanok egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjéhez Alföldi Róbertnek a Nemzeti Színház sajtótájékoztatóján elhangzott szavai, de ugyanígy megengedhetetlen az a hangnem is, amelyet erre reagálva a Jobbik országgyűlési képviselője, Pörzse Sándor engedett meg magának az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának ülésén.

A Fidesz frakciójának közleményében, egyfelől Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház igazgatójának múlt pénteken elhangzott szavait illetik kritikával.

A sajtóban megjelentek szerint a Nemzeti Színház évértékelő sajtótájékoztatóján az igazgató beszámolója után lehetőség volt kérdéseket is feltenni. Ekkor Sinkovits Szilvia, a Jobbik közeli Nemzeti 1 Televízió munkatársa Alföldi Róbertet arról kérdezte, hogy: azok után, hogy Nagy József műveit provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja, hogy le kéne mondania? Alföldi erre röviden úgy válaszolt először, hogy nem.

A Heti Válasz beszámolója szerint az igazgató ezután visszakérdezett, hogy az újságíró melyik műre gondol, és melyik előadást látta egyáltalán, amelynek alapján ez a véleménye alakult ki. Erre az újságírónő bevallotta, hogy nem látta a darabot, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az orális jelenetet. Alföldi erre úgy reagált, hogy ajánlja olvassa el a római színt. Az újságírónő erre megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?" "Meg bizony" - hangzott Alföldi válasza, majd hozzátette: "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!