Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Alföldi Róbert rendezése kapta a fődíjat

Népszava|2011. jún 20. 06:33
[A+ A-]
A Nemzeti Színház hat díjat kapott a hétvégén befejeződött XI. Pécsi Országos Színházi Találkozón. A legjobb előadásnak a szakmai és a közönség zsűri is Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó-Bajoroszágból című előadást választotta, melyet Alföldi Róbert, a teátrum igazgatója rendezett. Több díjat nyert Pintér Béla Társulata is és az író, rendező, színész Parasztopera című Mohácsi János által Pécsett színre vitt darabja is számos elismerést gyűjtött be.
Az elmúlt évek kínálatához képest kifejezetten erősnek és kiegyensúlyozottnak tűnt az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramja. Úgy látszik, nem tett rosszat a válogatás módjának megváltoztatása, hiszen most először hárman - Szilágyi Lenke fotóművész, Vekerdy Tamás pszichológus és Urbán Balázs kritikus - szelektálták a produkciókat. A tizenöt beválogatott előadás közül csupán egy-kettőnél vetődött fel, hogy helye van-e a legjobbak között.

A Nemzeti Színházból három előadás versengett Pécsett, és mind a három jó eséllyel indult a legjobb előadásnak járó díjért. A szakmai zsűri - Egri Márta színész, Hargitai Iván rendező, Solténszky Tibor dramaturg, Berzsenyi Krisztina jelmez és díszlettervező, Rádai Andrea kritikus, Térey János író valamint Bicskei István színész-rendező - végül Martin Sperr Vadászjelenetek Alsó Bajoroszágból című előadását tartotta a mezőny legjobbjának és ugyanerre a véleményre jutott a három tanárból álló közönség zsűri is. Ez jó válasz lehet arra, a főként egyes politikusok részéről sorozatosan előkerülő vádra, hogy a Nemzeti réteg színház.

A nyertes darab egy német faluban játszódik a második világháború után. A történet szerint egy fiatalembert a mássága miatt közösítenek ki, nem tudják őt elfogadni, végül kegyetlenül elpusztítják. Az előadást a Nemzetiben a festőműhelyben játsszák, Pécsett pedig a városhoz közeli pellérdi ipari parkban láthatta a közönség. A főszerepeket Stohl András és Tompos Kátya jegyzi. A fontosabb díjakról ezúttal lemaradt a Három nővér és az Egyszer élünk, bár az utóbbi színre vivője, Mohácsi János a Parasztopera pécsi rendezéséért vehetett át díjat. Sajnálatos azonban, hogy a valóban bravúros előadást már nem lehet megnézni, mert az új pécsi direktor levette a repertoárról.

A színészdíjakon sokszor szoktak vitatkozni, azt hiszem, idén erről nem nagyon lehet szó, mert Szamosi Zsófia a Szutyok címszerepében valóban kiemelkedőt nyújtott, míg Mucsi Zoltán szintén remekelt a Bárka Színház Nehéz című darabjában, melyet Háy János írt és Bérczes László rendezett. Enyedi Éva és Hevér Gábor is joggal vehette át a legjobb epizódszereplőnek járó díjat. A szakmai vitán széket döntő Vidnyánszky Attila debreceni rendezését, a Mesés férfiak szárnyakkal című előadást a különleges látványvilágért díjazták. Az elismerést a társulat részéről senki nem vette át, állítólag nem megsértődtek, hanem más elfoglaltságra hivatkozva maradtak távol a gálaesttől.

A szakmai vitáknak az idén kifejezetten jót tett, hogy a Kritikusok Céhe jóvoltából külföldi ítészek is jelen voltak a találkozón. Bírálataik bizonyították, hogy hasznos, ha kívülről, a résztvevőket kevéssé ismerve, a hazai közéleti harcoktól teljesen függetlenül, tágabb nézőpontból érkezik az értékelés.

Pécs ismét bizonyította, hogy kiváló helyszíne a színházi találkozónak, még akkor is, ha a Pécsi Nemzeti Színház épületének homlokzatát végig molinó fedte a felújítás miatt. Jól vizsgáztak viszont az új helyszínek. Rendkívül kellemesnek bizonyult a Bóbita Bábszínház új épülete a Zsolnay negyedben, és a Kodály Központban is több off-programot rendeztek.

A POSZT idei elismerései

Legjobb előadás: Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból
(Rendező: Alföldi Róbert, Nemzeti Színház)

Legjobb rendezés: Mohácsi János (Pintér Béla - Darvas Benedek: Parasztopera
Pécsi Nemzeti Színház)

Legjobb női főszereplő: Szamosi Zsófia (Pintér Béla: Szutyok Pintér Béla és Társulata)

Legjobb férfi főszereplő: Mucsi Zoltán (Háy János: Nehéz Bárka Színház)

Legjobb női epizódszereplő: Enyedi Éva (Pintér Béla: Szutyok Pintér Béla és Társulata)

Legjobb férfi epizódszereplő: Hevér Gábor (Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból valamint Kovács Márton - Mohácsi István - Mohácsi János: Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe Nemzeti Színház)
Különleges látványvilágáért, a színházi eszközök komplex használatáért: Mesés férfiak szárnyakkal Csokonai Színház, Debrecen

Legjobb jelmez: Remete Krisztina (Pintér Béla - Darvas Benedek: Parasztopera Pécsi Nemzeti Színház)

Legjobb színpadi szöveg: Pintér Béla: Szutyok
(Pintér Béla és Társulata)

Legjobb színpadi zene: Kovács Márton
(Kovács Márton - Mohácsi István - Mohácsi János: Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe Nemzeti Színház) valamint Pintér Béla - Darvas Benedek: Parasztopera - zenei átdolgozásáért Pécsi Nemzeti Színház

A zsűri különdíja: Moliere: A mizantróp (Katona József Színház)
A MASZK Országos Színészegyesület Köles Ferencet és Pap Verát díjazta.
A Fidelio Radnay Csillát és Szabó Kimmel Tamást jutalmazta.

A közönség zsűri Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című előadást találta a legjobbnak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!