Előző
Következő
új cikk

Belföld

Négy embert állítottak elő a felvonulás idején

Népszava|2011. jún 20. 05:17
[A+ A-]
Egymásnak ellentmondó állítások szerepelnek a médiumokban a szombati melegfelvonulás után előállított két külföldi férfi ügyével kapcsolatban. Az osztrák hírügynökség "neonácikról" és ártatlanul előállított osztrák aktivistákról adott hírt, a rendőrség azonban nem erősítette meg az értesüléseket.
Két külföldi férfit állítottak elő az V. kerületben garázdaság vétségének megalapozott gyanúja miatt a melegfelvonulás után szombaton. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóreferense lapunknak elmondta, hogy a két férfit jóval a menetet követően állították elő a rendőrök, miután a gyanú szerint magyar állampolgárokat bántalmaztak.

A történteknek azonban egy másik elbeszélése is van, amely az Osztrák Felsőoktatási Hallgatói Önkormányzattól (ÖH) származik. Az osztrák hírügynökség azt közölte: az ÖH állítása szerint két aktivistájukat előállították a budapesti meleg méltóság menetén, holott ők maguk egy mintegy tizenöt főből álló "neonáci" csoport áldozatai voltak. Az ÖH úgy tájékoztatta a hírügynökséget, hogy a felvonulás után 50 aktivistájuk az autóbuszukhoz tartott éppen, amikor a "neonácik" "rettenetesen bűzlő" spray-kkel rájuk támadtak.

Elmondásuk szerint az odaérkező rendőröknek a támadók azt állították, hogy az osztrákok voltak a támadók; ezt követően a rendőrök "brutálisan kirángatták" az időközben a buszba menekült aktivistákat a járműből, és szembesítették a "neonácikkal". Az utóbbiak ekkor azonosították "önkényesen" vélt támadóként a két osztrák aktivistát.

Horváth Katalin Fanni azonban nem tudta megerősíteni az osztrák hírügynökség információit, és kiemelte, hogy az előállított férfiak nem osztrák állampolgárok. A két külföldi ellen egyébként a további eljárást a BRFK folytatja, és szabadlábon védekezhetnek. A BRFK sajtóreferense továbbá arról tájékoztatott, hogy a szombati melegfelvonulással kapcsolatban négy embert állított elő a rendőrség. Egyiküket közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt vonták eljárás alá, egy baseball-ütőt találtak nála, egy embert rendbontással gyanúsítanak, két emberrel szemben pedig hivatalos személy elleni erőszak gyanúja merült fel; ők is szabadon védekezhetnek.

Horváth Katalin Fanni megjegyezte, hogy a rendezvény teljes időtartama alatt a rendőrség törvényesen és szakszerűen eljárva garantálta a menetben résztvevők biztonságát, és ebbe beletartozott az is, hogy a rendőrség az előzetesen jelzett útvonal megváltoztatását javasolta, amellyel az esemény szervezői egyetértettek.
A kisebb atrocitások ellenére a program alapvetően rendben zajlott. Az emberi jogok védelméről és a valós esélyegyenlőségről beszéltek a szónokok az Alkotmány utcában és a Kossuth téren összegyűlt nagyjából másfél ezres tömeg előtt, ahová egyébként ellentüntetők kíséretében érkeztek meg a Hősök terétől a résztvevők.

A felszólalók bírálták a nemrég elfogadott új alaptörvényt is, amely csak az ellenkező neműek közötti házasságot ismeri el. A szervezők álláspontja szerint ugyanakkor a házasság intézménye mindenkit megillet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!