Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Magyar Feltalálók Napja az Óbudai Egyetemen

nepszava.hu|2011. jún 25. 09:17
[A+ A-]
A Magyar Feltalálók Egyesülete Harmadik Magyar Feltalálók Napja - Tisztelgés a Nobel-díjas géniuszaink előtt címmel 2011. június 16-án az Óbudai Egyetem Népszínház utcai épületében tartotta meg rendezvényét. Az időpont aktualitását az jelentette, hogy Szent-Györgyi Albert 70 éve adta be a C-vitamin gyártásra vonatkozó szabadalmát.
A levezető elnök Dr. Vedres András a Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára volt, akinek jelszava: "Nincs prosperitás innováció nélkül, nincs innováció találmányok nélkül, és nincsenek találmányok feltalálók nélkül."

A rendezvényt Dr. Szántay Csaba akadémikus, a Magyar Feltalálók Egyesületének elnöke nyitotta meg. Házigazdaként Dr. Horváth Sándor, az egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának dékánja köszöntötte a megjelenteket, és emlékeztetett arra, hogy az ülés egy nap eltéréssel Erkel Ferenc, a magyar Himnusz megzenésítője halálának napjára esik. Az évfordulóhoz kapcsolódva június végéig az épület földszintjén a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület "Erkel-emlékek nyomában" c. kiállítása látható.

Köszöntötte a megjelenteket Dr. Mészáros György a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke, aki kiemelte, hogy remény van arra, hogy az ország gazdasági lehetőségei hamarosan javulnak, és ehhez természetesen szükséges az innováció is.
Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke levélben köszöntötte a résztvevőket, melyben kiemelte, hogy a hivatal nagyon fontos feladatának tartja a feltalálók tevékenységének ösztönzését.
Köszöntötte a rendezvényt még Prof. Dr. Horváth János országgyűlési képviselő, az Országgyűlés korelnöke, Dr. Nagy Ferenc, a Bay Zoltán Tudomány- és Technikatörténeti Alapítvány elnöke, Dr. Borbás Lajos, a Gépipari Tudományos Egyesület főtitkára és Gervai Péter, a Wikimédia Magyarország elnöke.
Dr. Gáti József kancellár az egyetem jogelődje, a Magyar Királyi Állami Felső-ipariskola innovatív tanárairól és diákjairól tartott előadást.

Az ünnepség délelőtti része kitüntetések, díjak átadásával zárult, majd a résztvevők megkoszorúzták a Magyar Feltalálók Egyesületének Gyömrői úti emléktábláját.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!