Előző
Következő
új cikk

Bulvár

Wakeboard, nem csak férfiaknak

nepszava.hu|2011. júl 3. 14:22
[A+ A-]
Egyre több embert fertőz meg a wakeboard iránti rajongás, mely kis idő elteltével könnyedén mániává válhat. Vannak, akik szerint ez a sport férfias, ám egyre több hölgy látható a "pályákon", akik ugyanannyi bátorsággal és lelkesedéssel próbálkoztak.
Az OMSZK Wakeboard Centrumban, ahol az elmúlt hétvégén az országos bajnokság zajlott, a rossz idő ellenére sokan szorgalmasan húzatták magukat a kötélpályán, csúsztak a vízen, ugráltak, estek, úsztak, majd újból próbálkoztak.

- Első pillantásra a körözgetés nem tűnik olyan nehéznek, de az ugrálások már rengeteg gyakorlást, megfelelő fizikumot, tapasztalatot és nagy adag elszántságot igényelnek - nyilatkozza a pályáról kiszálló Tóth Bernadett, aki lassan már hat éve került ennek a sportnak a közelébe. Bár akadtak kezdeti nehézségek, nem adta fel.- Az elmúlt években indultam házi versenyen, melyen hirtelen jelentkező lámpalázam nagyobb lett a tudásomnál, úgy éreztem minden tekintett hirtelen rám szegeződik, és képtelen vagyok a legjobb teljesítményemet adni. Természetesen bennem van a kisördög, tervezem a megmérettetést, nem adom fel. Még tavalyi súlyos lábsérülésem, orvosaim tiltása ellenére is izgatottan vártam ezt a szezont, hogy újra deszkára állhassak. Idén szeretnék még egy-két új trükk megtanulni, és remélem sikerül minél több időt a wakeboarddal töltenem.

Példaképem Horváth Kinga, ő a női wakeboardozásban tehetségével és tudásával már mindent elért, amit egy sportban lehet. Versenyeredményein kívül egy szárnyashajóval is képes volt húzatni magát a Dunán, így elmondható, hogy ez a sport már nem csak a férfiakról szól, egyre többen vagyunk mi nők is jelen a pályákon. Igaz,hogy a sok fiatal, izmos, jóképű rider, a vízipólósokhoz hasonlóan csapatostul vonzzák a lányokat, de ide nem csak a társaság miatt jönnek, ki is próbálják a deszkázást. Ez a sport a közhiedelemmel ellentétben nem celebsport, itt mindenki egyenlő, együtt izgulunk a stégen egy új ugrás sikeréért, és jókat nevetünk a pályán töltött idő alatt.Bárki könnyedén megtanulhat wakeboardozni, mert a magyarországi pályák mind jó minőségűek. Délelőttönként van tanulóóra, melyen alapfelszerelést (wakeboard, mentőmellényt) biztosítanak, és profi oktatókkal várják a próbálkozókat - meséli nekünk Bernadett, aki ment is vissza a pályára még egy-két kört csúszni napnyugta előtt.

A nagy próba

A wakeboardosok nézegetése és Bernadett invitálása után mi is kedvet kaptunk, hogy tanulóórára jelentkezzünk. Gyors öltözés után megkapjuk a karszalagunkat, mellényünket, oktatónk Holl István (Stu) választ nekünk deszkát, majd egyre magasabb pulzusszámmal közeledünk a stég felé. Az elméleti oktatást, a vízzel való ismerkedés követi, mikor hirtelen arra eszmélünk fel, hogy ott ülünk wakeboarddal a lábunkon a padon, a víz felett és már nincs visszaút. Hirtelen elhangzik a vezényszó. Gyorsan cikáznak a fejünkben az utasítások, mit, hogyan tegyünk és már húzna is a kötél, ha nem esnénk el a stég előtt.Oktatónk türelmesen mondogatja minden alkalommal. mikor kiúszunk a partra, hogy miben hibázunk. Mi igyekszünk megfogadni tanácsait, mely nem is olyan egyszerű, mint azt a pálya széléről gondoltuk. Túl az x. próbán jön a bűvös kabala ötlet, Stu tartja nekünk a deszkát. Ez biztosan pszichésen is hat, mert úgy érezzük most menni fog, mikor végre sikerül felállni és csúszni a vízen.

Az élmény leírhatatlan, nincs más csak a víz és az óriási izgalom, hogy megtettük ez első métereket, mikor jön az első kanyar a bójával, melyet be kellett volna venni, hogy ne csobbanjunk hirtelen megint a vízbe. Viszont most már kiérdemeltük a motorcsónakozás élményét, úszás helyett már így érünk partot, majd óriási büszkeséggel álluk újra sorba. Egy óra elteltével úgy érezzük, hogy kiittuk az összes vizet a tóból, az arcüregünket is kellőképp átmostuk, de mérhetetlenül boldogok vagyunk, mert elértük, hogy felálltunk a deszkán.Később jeges italunkkal kezünkben ülünk a domboldalon elhelyezett napozószékekben, csodáljuk a naplementét, a vizet és a profikat. Közben tervezgetjük a következő alkalmat, mikor tovább fejleszthetjük tudásunkat. Idővel a végtagjainkban kialakuló izomlázból kezdünk arra következtetni, hogy a wakeboardosoknak nem véletlen van ilyen jó alakjuk. A csodálatos élmény mellett, mellyel a pályán gazdagodtunk egy egész testet igénybevevő, kemény edzésen vettünk részt. Nem kétséges: újra jövünk!

Lájkoljon minket a Facebook-on is!