Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Izraeli film kapott Kristályglóbuszt Karlovy Varyban

MTI|2011. júl 10. 07:55
[A+ A-]
A Restoration (Restaurátor) című, Joseph Madmony rendezte izraeli játékfilm kapta szombaton este Karlovy Varyban a 46. nemzetközi filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt.
A fődíjjal 30 ezer dolláros pénzjutalom is jár. Joseph Madmony személyesen vette át a fődíjat Jirí Bartoskától, a kilencnapos csehországi filmszemle elnökétől.
A győztes film egyfajta pszichológiai tanulmány a mai izraeli társadalom néhány jellegzetes alakjáról. A főszerepet - egy öregedő férfit, akinek döntenie kell, érdemes-e tovább működtetni a csőd felé haladó restaurátorműhelyt - Sasson Gabai alakította.

A versenyfilmeket értékelő nemzetközi zsűri élén Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező állt. Szabó a díjátadáson azt mondta: díjat érdemelne a fesztivál közönsége is, amely kitűnő hangulatot teremtett és megtöltötte a vetítőtermeket.

Az ünnepélyes díjkiosztásra a Thermál szálló dísztermében a cseh politikai, társadalmi és kulturális élet neves képviselőinek jelenlétében került sor.
A 12 versenyfilm közül a Cigán (Cigány) című szlovák-cseh film külön elismerést kapott a nemzetközi zsűritől. A filmet Martin Sulík rendezte, s kelet-szlovákiai cigány környezetben játszódik. Az elismerést, amellyel 20 ezer dollár is jár, Szabó István adta át a rendezőnek. Különdíjat kapott Ján Mizigár, a főszerepet alakító amatőr színész is. A nem hivatalos zsűriktől pedig további két díjat is kapott ez a film.

A legjobb férfi színészi alakításért David Morse amerikai, a női alakításért pedig Stine Fischer Christensen dán színésznő kapott hivatalos elismerést, Kristályglóbuszt. Morse a Collaborator című amerikai-kanadai, míg Christensen a Die Unsichtbare című német filmben játszott.
A dokumentumfilmek kategóriájában egy lengyel ((Deklaracja niesmiertelnosci) és egy dán filmet (Det gode liv) jutalmazott a szintén nemzetközi zsűri.

A legjobb rendezőnek kijáró Kristályglóbuszt Pascal Rabaté, francia rendező kapta a Holidays by the Sea című alkotásért.
Az idei filmszemle végén John Turturro amerikai filmes kapott életműdíjat a fesztivál elnökétől a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért.
A nézők díját több mint 70 ezer szavazattal Nickyho rodina (Nicky családja) című szlovák-cseh film kapta.
Az idei 46. nemzetközi filmszemlén Karlovy Varyban - Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválján - mintegy 200 filmet láthattak az érdeklődők. A fesztivál költségei 135 millió cseh koronára - csaknem másfél milliárd forintra - rúgtak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!