Előző
Következő
új cikk

Sport

Tour: dopping helyett balesetek

Népszava|2011. júl 15. 06:51
[A+ A-]
Másfél hete annak, hogy elindult a kerékpársport "királykategóriája", a Tour de France és az eddigi történésekre valószínűleg nem csak a verseny elkötelezett hívei kapták fel a fejüket. Az éves hagyományoktól eltérően, egyelőre nem az szerepel a napi sportsajtóban, hogy éppen ki és mit szedett; elképesztő mennyiségű bukást, sérülést és bakit láthatott eddig a közönség.
A sok baleset krónikájához hozzátartozik, hogy eddig nagyjából sík szakaszon folyt a küzdelem, néhány alacsonyabb kategóriás emelkedőtől eltekintve, és az igazi hegyi szakaszok még csak most következnek. Igaz a mezőny dolgát nagyban nehezítette a zord időjárás: rengeteget mentek esőben és szokatlanul intenzív oldalszélben.

Az első és a kiemelt kategóriás magaslatok is megtizedelhetik a mezőnyt, hát még a mellé párosuló lejtmenetek. Legutóbb a Giro d'Italian a 26 éves, belga Wouter Weylandt a 3. szakaszon éppen egy hegyről lefelé tartva szenvedett halálos balesetet, mikor elvesztette uralmát a kerékpárja felett és a sziklafalba csapódott.
Na, de mi is történt eddig a Tour-on?

Az első szakaszon akár a végső győztes kilétét is befolyásoló, ritkán látható mezőnybukás történt. Az etap vége előtt 8 km-el egy elbambuló néző akadt össze az Astana csapat egyik versenyzőjével, minek következtében dominószerűen dőltek el a versenyzők, az élboly 40-50 főre fogyatkozva érkezett meg a befutóra.

Az esélyesek közül a fennakadás miatt a címvédő Alberto Contador és Samuel Sanchez is hátul ragadt, és végül 1 perc 20 másodperces hátrányt szedtek össze. Azt figyelembe véve, hogy Contador tavaly mindössze 39 másodperccel verte Andy Schlecket a végén, most pedig a luxemburgi több mint másfél perccel előzi meg a spanyolt összetettben, elképzelhető, hogy ez a szurkoló már is eldöntött minden kérdést a sárga trikó ügyében.

Az ötödik szakaszon újabb sajnálatos és egyben érthetetlen esemény történt. A dán Nicki Sörensen alól egy motoros nemes egyszerűséggel kisodorta a kerékpárját, ami ismét hatalmas tömegbukást eredményezett. Ennek is részese volt a spanyol címvédő, de nála sokkal rosszabbul járt szlovén Janez Brajkovic, aki eltörte a kulcscsontját, és az ukrán Jaroszlav Popovics, aki kollégájához hasonlóan később kénytelen volt feladni a versenyt, igaz csak a 9. szakasz után, betegsége miatt. A vétkes motorost természetesen eltiltották a körversenyen való további részvételtől. A hetedik etapon a végelszámolásnál szintén az esélyesek között emlegetet brit Bradley Wiggins is kulcscsonttörést szenvedett.

A kilencedik versenynap eseményeit valószínűleg évek múlva is emlegetni fogják. A táv egy lejtős részén több versenyző is az út menti erdőben kötött ki: kazah Alekszandr Vinokurov combcsonttörést szenvedett, a belga Jurgen van den Broeck a lapockáját, az amerikai David Zabriskie a csuklóját, a szintén belga Fredrik Willems pedig a kulcscsontját törte el. Természetesen mind a négy kerékpáros feladni kényszerült a versenyt, az Astana sztárja, Vinokurov pedig az eset után hivatalosan bejelentette visszavonulását. Andreas Klöden is benne volt a bukásban, de a hátfájdalmait sikerült kikezelni a pihenőnapon.

Ugyanezen a szakaszon francia televízió autójának sofőrje is főszerepbe került: egy "jól irányzott" kormánymozdulattal elütötte a holland Johnny Hoogerlandot és a spanyol Juan Antonio Flechát, előbbi több méterese repülés után beleesett az út menti szögesdrótba, ami csúnya vágásokat ejtett a versenyző lábán.

Hoogerlandot sebeit több mint harminc öltéssel kellett összevarrni, de folytatni tudta versenyt, sőt, a hegyi összetettben vezetőnek járó pöttyös trikót is meg tudta őrizni. A sofőrt, akárcsak a már említett motorkerékpárost, kitiltották a verseny területéről.

Alberto Contador - aki maga is esik-kel eddig - szerint a sok bukás az időjárásra és a kisebb emelkedőkkel végződő befutókra fogható. "Mindenki szakaszt akar nyerni és mindenki elől akar lenni, hogy elkerülje a bukást, de az eső miatt csúszós utak sokszor gondot okoznak a tülekedésnél. Sajnálom azt is, hogy a megszokottól eltérően idén nem prológgal kezdődött a Tour, ami általában felvázolja az aktuális erősorrendet, amihez a mezőny tartja magát" - fogalmazott a háromszoros Tour-bajnok.

A mezőny a héten ténylegesen neki vágott azoknak a szakaszoknak, amik valószínűleg döntően befolyásolhatják a végeredményt. A 18. és a 19. szakasz lesznek a király etapok, kiemelt kategóriás hegyekkel és befutókkal. Contador még mindig esélyes a győzelemre, de a Schleck fivérek és Cadel Evans úgy tűnik, nagyon jó erőben vannak.

És hogy azért megmaradjon valami a régi körversenyek "ízéből": Alexandr Kolobnevnek pozitív lett a július 6-ai doppingtesztje.
Igaz ez még csak az A-próba volt...

Lájkoljon minket a Facebook-on is!