Előző
Következő
új cikk

Belföld

A vád koronatanúja "felmentette" Hunvaldot

Népszava|2011. szept 9. 12:39
[A+ A-]
Nem vádolta Hunvald Györgyöt a vád koronatanúja az erzsébetvárosi ingatlanügy újabb tárgyalásán. Folytatódott ugyanis Nagy György meghallgatása - ő a nyomozás idején előzetesben lévő gyanúsítottból szabadlábon védekező tanúvá vált, emiatt tartja magát a hivatalosan meg nem erősített vélekedés, hogy már a vizsgálódás előtt nyomozati alkut kötött.
Gál György volt kerületi bizottsági elnök és társainak perén már előző meghallgatásán elismerte, hogy "saját részre" akartak társaival pénzt keresni az önkormányzati tulajdonú ingatlanok - vád szerint - áron aluli értékesítésével. Ugyanakkor sem a még nyomozati szakban tett, sem most, a bíróság előtt elmondott vallomásaiban nem vádolta Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármestert vesztegetési pénz átvételével.

Ma délelőtti meghallgatásán pedig a bírónő kérdéseire adott válaszaival gyengítette a városrész vezetőjére tett korábbi kijelentését. A még a nyomozás során tett vallomásában ugyanis az ingatlanértékesítésekkel összefüggésben azt mondta: "Hunvald volt az erős ember, nélküle nem lehetett ezeket a döntéseket meghozni". Azonban kiderült, hogy ez a megállapítás részéről "feltételezés" volt, melyet abból a "vélekedésből szűrt le", hogy az általa is jól működőként jellemzett önkormányzat polgármestere "nyilván kézben tartja a gazdasági dolgokat is." De még erről a feltételezéséről is kiderült válaszaiból, hogy mindez csak a 2006 utáni időszakra vonatkozik, holott a vádiratban érintett elidegenítések ezt megelőzően történtek.

Ismét elmondta, nem lehetett biztos abban, hogy Hunvald polgármesterként tud arról, hogy ő az ingatlanok megszerzésén dolgozik és a folyamat olajozott működése érdekében rendszeresen vesztegetési pénzeket ad át az SZDSZ-es bizottsági elnök Gálnak és a Fidesz-frakcióban ülő Czibula Csabának. Nagy csupán feltételezte, hogy ezeket az információkat Hunvald "tudomására hozhatták", bár ez szóba sem került ő és Gál vagy mások közti beszélgetéseken. Nagy György szavaiból arra is lehetett következtetni, mintha Hunvald nem lett volna beavatva mindezekbe, hiszen a koronatanú azt is mondta, hogy a polgármester nem is tudta volna más irányba fordítani az ingatlanértékesítések menetét, aminek részleteit ő Gállal egyeztette.

Érdekes momentum volt a tárgyaláson, hogy a bírónő kérdésére a tanú nem tudta megmondani, hogy mivel is gyanúsították, amikor még terheltje volt az ügynek. A bírónő ezt meglehetősen furcsállta, ahogy azt is, hogy Nagy miközben még korábban gyanúsítottként hallgatták ki, azzal "készült" az ügyészségre, hogy különböző, Hunvald Györggyel és gazdasági érdekeltségeivel kapcsolatos cégkivonatokat, iratokat vitt kihallgatására. Állítása szerint ezt nem ő gyűjtötte össze, hanem ismeretlenek "bevitték hozzá". A koronatanú vallomása további részében hosszan elemezte az ingatlanértékesítési konstrukció résztvevői közül az általa ügyvédi feladatokkal megbízott Vilmányi Ágnes szerepét, akivel az ő és az ingatlanbefektetők üzleti vitába kerültek, mert "túl sok pénzt kért" a munkájáért. Szintén megromlott Nagy és Dolinay Eszter munkakapcsolata - utóbbi "hozta" a külföldi befektetőket az üzletbe, de egy idő után Nagy György szerint őt és körét "kikerülte", ami miatt ők jelentős, remélt bevételtől estek el.

Nagy György folytatólagos meghallgatása késő délutánig is tarthat a hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, vesztegetés, csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőperben, melynek kéttucat vádlottja van. A vádirat szerint a hamis értékbecslésekkel megtévesztett erzsébetvárosi képviselő-testület megszavazta a versenyeztetés nélkül, piaci ár alatt történő értékesítéseket. A kedvezményezett vállalkozói kör személyesen Gálnak adta a vételi ajánlatokat, majd a vesztegetési pénzt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!