Előző
Következő
új cikk

Külföld

Korallzátony mint nyughely

Népszava|2011. szept 15. 05:42
[A+ A-]
Akár egy bakelitlemez vagy plüssmackó is örök nyugvóhely lehet a Lélekhajó temetkezési vállalat ajánlata szerint. Bármi lehetséges, ami nem sérti a hatályos jogszabályt - erre, továbbá a szertartás személyességének fontosságára hívja fel a figyelmet a vállalat. A gyászolók számára pedig egy olyan programokat ajánlanak, amely segítségükre lehet a halál eseményének feldolgozásában.
Bár például a pszichológiai és ezoterikus könyvek piacain az elmúlt tíz évben jelentősen szaporodtak az elmúlással foglalkozó munkák, a halál és a gyász még mindig tabu, többé-kevésbé ismeretlen terület napjaink társadalmában, amellyel általában csak a legutolsó pillanatban foglalkoznak az emberek. Az egyházak társadalmi befolyásának visszaszorulásával egyre üresebbé lett a halál témája - a gyászév egyre kevesebb gyászoló számára fontos, de az emberek többsége az előtervezésről is megfeledkezik.

Így látja az elmúlás kérdését a Lélekhajó temetkezési vállalat, és a helyzetet orvosolandó számos szolgáltatást ajánl az egész társadalomnak - nem csupán a gyászolóknak, hanem mindenkinek, mert ahogy egyik portáljukon, a temetes.blog.hu oldalon olvasható, egyszer minden véget ér, és a halál mindenkit érint. Azt is mondják emellett, hogy a személyesség a halotti szertartásban ugyanolyan fontos, mint egy esküvőnél vagy az öltözködésben - szörnyűnek látják, hogy a legtöbb temetésben elvész az egyén, minden csupán sablonok szerint működik. Ezért igen különleges szolgáltatásokat kínálnak, amelyekkel sokkal egyénibbé és ezáltal érdekesebbé tehetik saját temetésüket az emberek.

Felhívják a figyelmet arra, hogy - mivel a jogszabályok lehetővé teszik, hogy a hamvakat ne csak a temetőkben helyezzék el - akár az erdő mélyén, egy árnyas fa tövében, vagy mesterséges korallzátonyként a tengerben, esetleg az űrben is megpihenhetnek földi maradványaik. Emellett lehetőség kínálkozik arra is, hogy a hamvakat egy bakelit lemezbe préseljék, amelyen egyébként a halott hangjának felvétele vagy más személyes hanganyag hallható; vagy hogy ezeket egy töltényhüvelybe vagy tűzijátékba téve lőjék ki a magasba.

Az is megoldható, hogy a hamvakat egy kedves plüssmaciba csomagolják, így maradván holtukban is családi körben az emberek. A vállalat hangsúlyozza, hogy a hatályos temetkezési törvény szerint mindenkit megillet a jog, hogy végakarata szerint temessék el - így amennyiben személyesebb szertartást szeretne, érdemes még időben végiggondolnia a kínálkozó lehetőségeket.


Művészeti terápia a gyászolóknak

Gyászfeldolgozást segítő, művészeten és terápián alapuló önsegítő programsorozatot indul szeptember 21-én a Lélekhajó Kegyeleti Klub szervezésében Budapesten. A találkozók célja, hogy a közös beszélgetések gyógyító erejével segítő kezet nyújtson a gyászolóknak az elhunytak elengedésében - a beszélgetések kiindulópontját elsősorban az elmúlás témájához kapcsolódó versek és zenedarabok képezik, így azoknak a résztvevőknek is megkönnyebbülést kínál az együttlét, akik a szeretteikről nem nagyon szeretnének beszélni.

A klub egy polgári búcsúztatóként dolgozó előadóművész, Mackó Mária kezdeményezésére indult útjára - a terápiaért pedig Kökény Vera szakképzett pszichológus felel. A foglalkozások egyébként térítésmentesek - a részvétel azonban előzetes regisztrációhoz kötött. A programokat a Lélekhajó Temetkezés szalonjában rendezik meg.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!