Előző
Következő
új cikk

Belföld

Simicska cégének is jutott a népszámlálás kampányából

Népszava|2011. okt 5. 11:50
[A+ A-]
Az országszerte most folyó népszámlálásra költött minden századik adóforint az I.M.G. Inter Media Group Kft.-hez vándorol, de ez a cég az utóbbi évben sorra nyeri a százmilliós állami megbízásokat. Tavaly a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t az sem zavarta, hogy akkor még a társaság tulajdonosai között egy, az ideális offshore-helyszínként ismert amerikai Delaware államban bejegyzett cég volt.
Ennek kézbesítési megbízottja a mai napig résztulajdonos a vállalkozásban, csakúgy, mint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. korábbi vezérigazgatója.


Csaknem 180 millió forintot költhet a 2011-es népszámlálás népszerűsítésére, a cenzusról szóló reklámok, hirdetéseknek a különböző médiumokban történő elhelyezésére az I.M.G. Inter Media Group Kft., amely közbeszerzési pályázaton nyerte el az állami megbízást. A népszámlálás plakátjai sok helyütt feltűntek a Mahir Cityposter Kft. reklámhordozóin. Írásban tettünk fel kérdéseket az I.M.G.-nek arról, hogy a rendelkezésükre álló 177 millió forintból mekkora összeget, milyen eljárásban és milyen feltételekkel fordítottak arra, hogy hirdetési felületet vásároljanak a Fidesz korábbi gazdasági vezetője, a volt Apeh-elnök, Simicska ­Lajos irányította Mahir Magyar Hirdető Zrt. résztulajdonában álló Citypostertől - választ lapzártánkig nem kaptunk.

A népszámlálással kapcsolatos megbízás szinte aprópénznek tűnik azokhoz az összegekhez képest, melyeket a tavaly 1,5 milliárdos nettó árbevételű I.M.G. nyert el az utóbbi egy évben különböző állami tendereken. Idén januárban az I.M.G.-t választotta ki pályázaton a Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. óriásplakátjai, citylight- és telefonfülke-hirdetései kihelyezésére - az év végéig nettó 21 millió forintos megbízási díjért. Februárban ugyancsak az I.M.G. kapott nettó 24,9 milliós megbízást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Új Széchenyi-terv pályázatainak meghirdetéséhez kapcsolódó médiavásárlási és médiaügynökségi feladatokra.

Egy hónappal később pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kötött az I.M.G.-vel nettó 272 millió szerződést a tárca média-, márkakommunikációs stratégiájának kidolgozására, médiakampányok tervezésére, médiavásárlásra, kampányok utóértékelésére és kutatások elkészítésére. Nem sokat kellett várni a következő megbízásra sem: májusban a Café Médiával közösen szintén az I.M.G. nyerte a Mol Nyrt. meghívásos médiatenderét, amelyen ugyancsak közterületi hirdetésekre vonatkozó médiafeladatokra kerestek partnert.
Az I.M.G. tavaly is kapott már állami megbízásokat: 2010. júliusában éppen a MNV Zrt.-től.

A médiatervezési és -vásárlási feladatokra szóló nettó 80 milliós megbízásról augusztusban tették közzé a tájékoztatót az uniós közbeszerzési értsítőben, de az eljárást lezáró döntés meghozatalának időpontja 2010. július 7-e volt. Ez a dátum azért érdekes, mert ekkor a cégnyilvántartás adatai szerint az I.M.G. tulajdonosai között egy, az ideális offshore-helyszínként hirdetett amerikai Delaware államban bejegyzett cég volt. A Berlink International Ltd. alapítása, 2002 óta többségi irányítást biztosító tulajdonnal illetve befolyással bírt az I.M.G.-ben. Ez az offshore-háttér nem zavarta az MNV Zrt.-t, amikor a pályáztatás győztesének a társaságot választotta ki. (A szerződést - mivel annak határidejéig csak a 80 millió mintegy tizedét használta fel a cég - az MNV Zrt. idén szeptember 7-én meghosszabbította.)

Az eredményhirdetéskor még tulajdonos delaware-i cég magyarországi kézbesítési megbízottja Somogyi Miklós volt. Somogyi egyébként a kezdetektől maga is tulajdonosa volt a Berlink mellett az I.M.G.-nek. A Berlink a cégiratok szerint egy héttel az MNV-s szerződés aláírása után, július 15-én kérte a bíróságtól a tulajdonosok közül való törlését.

Ugyanezen a napon lett Somogyi mellett a cég másik tulajdonosa Patonai Péter, aki az Orbán-kormány idején az állami MFB elnök-vezérigazgatója volt. Érdekesség, hogy az I.M.G. ugyanarra a címre - Budapest, Hűvösvölgyi út 54. - van bejegyezve, mint a résztulajdonos Somogyi egy korábbi másik cége, a Mediacontact Közterület Reklámügynökség Kft. Somogyi 2000-2005 között volt résztulajdonosa a Mediacontactnak - egy ugyancsak offshore-paradicsomként ismert Man szigeteki vállalkozás, a Copthorne Trading Ltd. illetve egy luxemburgi illetőségű cég, az OPTICORP S. A. mellett.

Somogyi és a Mediacontact Kft,. neve egyébként ismerős lehet a fővárosi önkormányzat 2005-ös elhíresült utcabútor-tendere körüli botrányból. Akkor a fővárosi Fidesz-MKDSZ képviselőcsoport frakcióvezető-helyettesi posztjáról és bizottság elnöki posztjáról is le kellett mondania Sasvári Szilárd fideszes képviselőnek. A fővárosi közgyűlés ugyanis megszavazott egy általa beterjesztett indítványt, melyet a Fidesz-frakció utóbb szakmailag hibásnak ítélt és a módosítását kezdeményezte. Emiatt hívták vissza bizottsági elnöki posztjáról a fideszes Juharos Róbertet is. Akkoriban úgy hírlett, az ügy hátterében két, egyébként az ellenzéki párthoz közelálló hirdetési cég gazdasági érdekellentétei állnak.

Az újabb svájci kapcsolat

Nemcsak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank és a MÁV-Start Zrt. kommunikációs tenderein ér el sikereket az elmúlt hónapokban a Bell & Partners Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. - ahogyan erről az index.hu tegnap beszámolt. A Viszkei testvérek kommunikációs cége egyéb módon is kötődik a Fidesz gazdasági hátteréhez, annak ellenére hogy az internetes lapnak Viszkei András azt mondta: sikereik nem titkos politikai kapcsolatoknak köszönhetőek.
A Bell & Partners 2005 végéig tulajdonosa volt az kft.-vel 2008 végéig azonos nagykovácsi címre - Viszkei András lakhelyére - bejegyzett Euro Publicity Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek. Az Euro Publicity Kft.-ben ráadásul Viszkei András és Viszkei Márton György 2008. szeptemberéig magánszemélyként is tulajdonosok voltak. Ekkor azonban - az opten.hu cégadatai szerint - az Euro Publicity tulajdonost váltott és az ismeretlen hátterű svájci Media und Marketing Group AG-hoz került. A svájci cég érdekes módon pontosan ugyanarra a kisvárosi címre - Zollikon Alte Landstrasse 40. - van bejegyezve, ahol korábban Simicska Lajos és Nyerges Zsolt közös cége is működött idén augusztusig. A Basis Invest GmbH-t - a Fidesz két meghatározó háttéremberének közös vállalkozását - négy nappal azután szüntették meg, hogy a Népszabadság megírta: ugyanerre a svájci címre, ugyanazon személy - Walter Hediger - ügyvezetésével számos más magyar kötődésű céget is bejegyeztek.
Érdekes módon kivétel nélkül a Fideszhez kötődő vállalkozásokról van szó. Ilyen az E-OS Energiakereskedő Zrt., melynek korábbi svájci tulajdonosa a zollikoni címre bejegyzett ENERGY SWISS Invest AG volt, kisebb kitérő után ma viszont már a Közgép Zrt., melynek elnöke nyár óta Nyerges Zsolt. Ugyanerre a zollikoni címre jegyezték be a Green Venture Invest AG-t, amely 2010 januártól novemberig tulajdonosa volt a magyar Pentavia Kft.-nek. A Pentavia Kft. az egyik alvállalkozója az állami Mecsekérc Zrt.-nek, amely a vörösiszap-katasztrófa utáni kárelhárítás javát végezte, és vélhetően milliárdos megrendelésekhez jutott. A Pentavia Kft.-t ma már az a Nagy Zoltán jegyzi, aki tavaly év végéig a Közgép Zrt.-nek igazgatósági tagja volt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!