Előző
Következő
új cikk

Belföld

Elbontják a zuglói hajléktalantelepet

MTI-Népszava összeállítás|2011. okt 19. 05:18
[A+ A-]
Elbontják azokat az illegális építményeket, amelyekben hajléktalanok élnek a főváros XIV. kerületében, a Francia út és az Egressy út kereszteződésénél - közölte tegnap Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere.
Elmondta, hogy Zugló egy 120 ezres lélekszámú városrész, ahol polgármesterként a többség érdekeit kell képviselnie. Hozzátette: "nyilvánvalóan tisztességes és emberi megoldást kell találni annak a körülbelül 150 embereknek a problémájára is, akik a közterületen, illetőleg egy általuk felépített telepen élnek". Papcsák megjegyezte, hogy engedély nélkül felhúzott építményekről van szó, vagyis azok fennmaradása a jelenleg hatályos szabályokat is sérti. A telep jogszerű felszámolása után az ott élőket hajléktalanszállókra, szeretetotthonokba költöztetik - tudatta a polgármester, hozzátéve, hogy az érintettek személyes tárgyait elszállítják, ezekhez hozzáférhetnek majd a hajléktalanok.

A Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium vezetői: Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek szakmai igazgatója és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint jelenleg nincs meg az a pénz, amellyel biztosíthatnák a hajléktalan emberek minimális téli ellátását. Ez több ezer fedél nélküli ember egészségét, túlélését veszélyezteti. Hétfői közleményük szerint nem megoldott az utcai segítő szolgálatok január 1-jét követő finanszírozása, a tél közepén leállhatnak ezek a segítő szervezetek. Jelenleg nem látható, hogy az elkövetkező hónapokban mikor nyílnak meg új férőhelyek, a meglévő szállások pedig Budapesten már most tele vannak. Mindaddig, amíg a tényleges elhelyezés nincs biztosítva, semmilyen formában nem értelmezhető a fedél nélküli emberek elriasztása meglévő, nyomorúságos és emberhez nem méltó vackaikból - írták.

Győri Péter és Vecsei Mikós közleményükben úgy fogalmaztak: csendesen tiltakoznak azon tendenciák és regulák ellen, melyek a szegények, a megalázottak és megszomorítottak helyzetét tovább nehezítik, társadalmi kirekesztésüket erősítik. Magyarországon százezrek fagyoskodnak otthonaikban, rettegnek otthonuk elveszítésétől, tízezrek a szabad ég alatt vagy közösségi szállásokon húzzák meg magukat - tették hozzá. "Alapvető emberi kötelességünk rajtuk segíteni. Félelmeik gyarapítása, üldözésük, esetleg büntetésük, vagy az ezzel való fenyegetésük ellentmond az alapvető emberi normáknak" - olvasható a közleményben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!